Jiří Havelka

Datum narození: 17. 6. 1980
Místo narození: Jihlava
Profese: režisér, dramatik, pedagog, herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jiří Havelka získal roku 2008 Cenu Alfreda Radoka v kategorii Talent roku. V roce 2020 dostal Českého lva za scénář komedie Vlastníci, který napsal podle své divadelní hry.

Všestranný Jiří Havelka není jen uznávaným režisérem a dramatikem, ale též pedagogem. V srpnu 2011 se stal vedoucím katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, kde již předtím vedl herecký ročník. Jiří Havelka si již také vyzkoušel roli moderátora, a to zejména kulturních pořadů České televize (Letadlo, Hotel Insomnia, Tečka páteční noci, Magnesia Litera). Příležitostně se také objevil před kamerou.

JIŘÍ HAVELKA: NA SEX SYMBOL JSEM STAREJ

Havelka se předvedl v Teorii tygra

Televizní diváci mohli Jiřího Havelku vidět mj. v komediálním seriálu Až po uši, kam Jan Hřebejk obsadil Aňu Geislerovou, Hynka Čermáka, Jitku Čvančarovou, Annu Polívkovou či Radka Holuba, nebo v romantické sérii Všechny moje lásky, v níž hráli mj. Veronika Žilková, Mahulena Bočanová, Jan Šťastný a Miluše Šplechtová.

Milovníci filmových komedií talent Jiřího Havelky mohli obdivovat v Teorii tygra (2016) Radka BajgaraJiřím Bartoškou a Eliškou Balzerovou v hlavních rolích.

Jiří Havelka působil v Ypsilonce

DAMU Jiří Havelka absolvoval roku 2002. Jeho hry často leží na pomezí činoherního a alternativního, až pohybového či výtvarného divadla, což jej přivedlo k spolupráci se studiem Ypsilon. Zde největší pozornost vzbudilo originální divadlo o divadle Drama v kostce (2005, nominace na Cenu Divadelních novin) a Kam vítr tam pláž (2008, nominace na Cenu Divadelních novin v kategorii Alternativní divadlo), která přenáší windsurfing na jeviště.

V rámci doktorandského studia a částečného pracovního úvazku na DAMU Jiří Havelka vytvořil se studenty jejich absolventská představení, např. jakýsi trenažér reality v inscenaci Člověče, zkus to! (2006, Cena festivalu Zlomvaz, Cena časopisu Reflex) nebo Velmi společenské tance (2008, nominace na Cenu Divadelních novin v kategorii Alternativní divadlo). Permutačním opakováním jedné banální situace vznikla v Dejvickém divadle Černá díra (2007, 1.–3. místo v anketě DN Inscenace roku) a v HaDivadle zdivadelněním Einsteinovy teorie relativity Indián v ohrožení (2008). Téhož roku získal Cenu Alfreda Radoka v kategorii Talent roku.

Režíroval mezinárodní projekty

Po odchodu ze stálého angažmá v Ypsilonce Jiří Havelka spolupracoval s Divadlem Na zábradlí, Divadlem na Vinohradech či se souborem Vosto5, jehož se stal členem. Režíroval několik mezinárodních projektů, např. českoněmecký EXIT 89 (2008) či několik česko-kanadských projektů zahrnujících účast indiánských herců.

V oblasti tanečního divadla za zmínku rozhodně stojí spolupráce Jiřího Havelky se skupinou Vertedance, jejichž Korekce (2013), při které se tanečníci nehnou z místa, vyhrála Českou taneční platformu i Cenu Divadelních novin v kategorii Taneční a pohybové divadlo, včetně ceny Herald Angel na prestižním festivalu Fringe v Edinburghu.

Jiří Havelka vede workshopy

V oblasti loutkového divadla se Jiří Havelka nejvíce prosadil nonverbálním iluzionistickým filmovo-průkopnickým Posledním trikem George Meliese (2013 - Cena Divadelních novin v kategorii Loutkové divadlo, Cena Erik za nejlepší loutkovou inscenaci roku).

Autorské hry Jiřího Havelky pravidelně získávají hlasy v anketě Inscenace roku a jsou zvány na prestižní festivaly v Čechách, ale též v Polsku, Slovensku, Německu, Finsku, Rakousku, Irsku, Španělsku, Bulharsku, Slovinsku a dalších.

Při festivalech Jiří Havelka často vede workshopy zaměřené na osvojení elementárních prvků divadelního jazyka.

Vlastnící získali 12 nominací na lva

Za komedii Vlastníci (2019) byl Jiří Havelka v roce 2020 nominován na Českého lva za režii a scénář, který napsal podle vlastní divadelní hry. Film v 27. ročníku Českého lva získal rekordních dvanáct nominací.

Za scénář snímku Vlastníci Jiří Havelka dostal Cenu české filmové kritiky a též Českého lva.

V roce 2021 byl Jiří Havelka vybrán za moderátora Českého lva.

O JIŘÍM HAVELKOVI ČETĚTE ZDE>>

Partnerkou Jiřího Havelky byla mj. herečka Tereza Voříšková. Po rozchodu s ní si našel přítelkyni, která mu porodila potomka.

 

Články o celebritě

Těhotná Boková na Českých lvech: Popsala vysněný porod! Těhotná Boková na Českých lvech: Popsala vysněný porod! Na udílení cen Český lev nechyběla ani herečka Jenovéfa Boková (30), která se již brzy stane poprvé ... číst článek
Historie filmových cen: Český lev zařval už potřicáté! Historie filmových cen: Český lev zařval už potřicáté! Za 30 let se Český lev hodně proměnil. Z Lucerny se přesunul do Rudolfina, soška změnila vzhled, mod... číst článek
Český lev ONLINE: Sošky mají Issová i Bendig, Il Boemo sebral celkem 6 lvů, ale Dyk ostrouhal Český lev ONLINE: Sošky mají Issová i Bendig, Il Boemo sebral celkem 6 lvů, ale Dyk ostrouhal Po roce přišel opět čas, kdy hlasitě zařval Český lev. Udílení cen jubilejního 30. ročníku je tu. Kt... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Michal Necpál
Michal Necpál
zobrazit profil Petr Faltus
Petr Faltus
zobrazit profil Valerie Rónová
Valerie Rónová
zobrazit profil Ida Saudková
Ida Saudková
zobrazit profil Sára Saudková
Sára Saudková
zobrazit profil Veronika Lišková
Veronika Lišková