Jiří Vejdělek

Jiří Vejdělek

Datum narození: 11. 5. 1972
Místo narození: Šluknov
Profese: režisér
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Jiří Vejdělek patří ke střední české režisérské generaci. Ve své filmové tvorbě dokáže mimořádně skloubit požadavek kvality a komerční úspěšnosti.

Jiří Vejdělek začal svou režisérskou kariéru po studentských filmech komediálním seriálem TV Nova Redakce. Už tam projevil nesporný talent.

Do filmové branže se Jiří Vejdělek zapsal dílem Účastníci zájezdu, jehož scénářem byl spoluautorem. Film se stal nejúspěšnějším titulem roku a v kinech ho vidělo přes 800 tisíc diváků. Na MFF Tribeca v New Yorku 2006 získala herečka Eva Holubová ocenění za nejlepší ženský herecký výkon a porota udělila i speciální Cenu poroty pro celé herecké obsazení filmu.

V tragikomedii Václav Jiří Vejdělek potvrdil svou největší přednost, kterou je vynikající výběr a práce s herci. Film byl posléze oceněn hned dvěma českými lvy pro Ivana Trojana a Jana Budaře za hlavní a vedlejší roli. Právě Ivan Trojan dokonce přiznal, že si hraní retardovaného Václava nastudoval na psychiatrii.

Velmi dobře přijatý byl i další film Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení (se skvělou Eliškou Balzerovou a Lenkou Vlasákovou). V roce 2011 zase režíroval film s Bolkem Polívkou a Jiřím Macháčkem Muži v naději. Talentovaný režisér má před sebou jistě velmi zajímavou budoucnost. Nikde není psáno, že jednou nemůže dosáhnout věhlasu Jiřího Menzela či Věry Chytilové.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Jan Moravec
Jan Moravec
zobrazit profil Václav Křístek
Václav Křístek
zobrazit profil Adam Sedlák
Adam Sedlák
zobrazit profil Rudolf Havlík
Rudolf Havlík
zobrazit profil Vojtěch Moravec
Vojtěch Moravec
zobrazit profil David Balda
David Balda
zobrazit profil Jan Malíř
Jan Malíř