Jiří Hubač

Jiří Hubač

Datum narození: 27. 8. 1929
Datum úmrtí: 27. 9. 2011
Místo narození: Praha
Profese: dramatik, scenárista
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Jiří Hubač byl jedním z nejznámějších českých dramatiků a scenáristů. Velmi oblíbeným se staly jeho seriály Dobrá voda a Sanitka.

Původním povoláním byl Jiří Hubač konstruktér. Začínal jako dramaturg v České televizi po roce 1961 a od roku 1974 se živil výkonem svoboného povolání. To již spolupracoval s Jaroslavem Dietlem.

Jiří Hubeč psal role na míru

Vlastního významného úspěchu dosáhl hrami Ikarův pád (1977) a Nezralé maliny (1981). Přístup Jiřího Hubače byl jiný než ostatních. Snažil se tvořit role přímo na míru vybraným hercům (např. hru Generálka napsal na tělo Jiřině Bohdalové) a velkou oporou jeho přístupu byl blízký spolupracovník, kolega František Filip.

Velké ohlasy a úspěch zaznamenaly i jeho televizní seriály Dobrá voda (1982) a Sanitka (1985). Jiří Hubač také zdramatizoval několik románů, např. Král krys od J. Cavella nebo Komu zvoní hrana od Ernesta Hemingwaye.

Hubačův syn pokračoval v Sanitce

V roce 1989 byl Jiří Hubač jmenován zasloužilým umělcem a v roce 2000 byl uveden do televizní Dvorany slávy při příležitosti udílení cen TýTý. Dále obdržel Cenu Trilobit a Cenu Vladislava Vančury.

Jiří Hubač zemřel v motolské nemocnici v září 2011 na rakovinu jater. Jeho syn Ivan Hubač se stal rovněž scenáristou, dokonce je autorem úspěšného pokračování otcova seriálu Sanitka, které natočil režisér Filip Renč.

 

Články o celebritě

Jiřina Bohdalová skončila v slzách: Tohle už nedokázala ustát ... Jiřina Bohdalová skončila v slzách: Tohle už nedokázala ustát ... I když je legendární česká herečka Jiřina Bohdalová (88) na svůj věk v neuvěřitelné kondici a energi... číst článek
Parádnice Jiřina Bohdalová (88): Ruku jí zdobí luxus za 120 tisíc Parádnice Jiřina Bohdalová (88): Ruku jí zdobí luxus za 120 tisíc Zlaté šperky, prstýnky a aby toho nebylo málo - luxusní hodinky značky Cartier. Herecká legenda Jiři... číst článek
Jak pařil Český lev: Od Bohdalky přes Trošku, až k řízkové sabotáži Jak pařil Český lev: Od Bohdalky přes Trošku, až k řízkové sabotáži Český film má ve světě zvuk, točily se a točí skvělé snímky, filmový divák je náročný a zásadní je i... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Vojtěch Moravec
Vojtěch Moravec
zobrazit profil Hana Třeštíková
Hana Třeštíková
zobrazit profil Marek Najbrt
Marek Najbrt
zobrazit profil Tomáš Pavlíček
Tomáš Pavlíček
zobrazit profil Miro Šifra
Miro Šifra
zobrazit profil Jaroslav Vízner
Jaroslav Vízner
zobrazit profil Natálie Císařovská
Natálie Císařovská