Marie Poledňáková

Datum narození: 7. 9. 1941
Datum úmrtí: 8. 11. 2022
Místo narození: Strakonice
Profese: režisérka, scenáristka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Režisérka a scenáristka Marie Poledňáková se do dějin české kinematografie zapsala především svou pánskou jízdou tří otců S tebou mě baví svět z roku 1982, která se stala komedií století.

V mládí Marie Poledňáková pracovala jako dělnice v továrně a po absolvování střední školy šla studovat do Prahy Akademii muzických umění. V roce 1970 absolvovala magisterské studium.

MARIE POLEDŇÁKOVÁ MĚLA MRTVICI A OCHRNULA

Poledňáková se stala královnou komedií

Od roku 1961 až do roku 1983 Marie Poledňáková pracovala v Československé televizi, a to deset let jako asistentka režie, teprve potom jako scenáristka a režisérka. Od roku 1983 působila šest let coby režisérka Filmového studia Barrandov.

Byla autorkou mnoha televizních filmů. Především šlo o žánr rodinné komedie, které pod její taktovkou sklízely veliké úspěchy. Z mnohých snímků Marie Poledňákové vzpomeňme např. na veselohru S tebou mě baví svět, která se stala nejúspěšnější komedií století, a Jak dostat tatínka do polepšovny.

Marie Poledňáková stála u zrodu Primy

V roce 1990 Marie Poledňáková spoluzaložila akciovou společnost FTV Premiera, která získala první licenci pro soukromé televizní vysílání v Česku (nyní TV Prima). Po prodeji obchodního podílu v roce 1994 začala podnikat v nakladatelství a vydavatelství Premiéra Studio.

Posléze se vrátila k rodinným komediím a natočila snímek Jak se krotí krokodýli. Jejím dalším počinem byl film Líbáš jako Bůh, kde si zahrály hvězdy domácí scény, jako např. Oldřich Kaiser, Eva Holubová, Jiří Langmajer nebo Nela Boudová. Poslední snímek natočila roku 2012, a to komedii Líbáš jako ďábel.

O MARII POLEDŇÁKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Marie Poledňáková byla vdaná za muzikologa Ivana Poledňáka. Měli spolu syna Petra.

Režisérka a scenáristka Marie Poledňáková zemřela 8. listopadu 2022. Bylo jí 81 let.

 

 

Články o celebritě

Jana Šulcová (†76) bojovala za pokračování S tebou mě baví svět: Koho chtěla místo Satinského?! Jana Šulcová (†76) bojovala za pokračování S tebou mě baví svět: Koho chtěla místo Satinského?! Když se Václav Postránecký (+75) rozhodl napsat pokračování veleúspěšného filmu S tebou mě baví svět... číst článek
Tajemství herce Františka Němce (79): Polepšovnu natáčel o berlích! Tajemství herce Františka Němce (79): Polepšovnu natáčel o berlích! Rolí si za svou kariéru zahrál František Němec (79) dost, přesto z nich ční jedna jediná – horolezec... číst článek
Smrt herečky Jany Šulcové (†76): Osudové ženy jejího života! Smrt herečky Jany Šulcové (†76): Osudové ženy jejího života! Není běžné, aby se herečky blízce přátelily. Ale zesnulá Jana Šulcová (†76), která sice neměla zrovn... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Michal Blaško
Michal Blaško
zobrazit profil Oldřich Lipský
Oldřich Lipský
zobrazit profil Stanislav Remunda
Stanislav Remunda
zobrazit profil Karel Smyczek
Karel Smyczek
zobrazit profil Kateřina Bártů
Kateřina Bártů
zobrazit profil Miroslav Macháček
Miroslav Macháček
zobrazit profil Petr Jarchovský
Petr Jarchovský