Dušan Klein

Datum narození: 27. 6. 1939
Datum úmrtí: 9. 1. 2022
Místo narození: Michalovce
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Dušan Klein, mezi jehož největší triumfy patří již legendární Básníci s Pavlem Křížem v hlavní roli, ovládl i televizní obrazovku, a to seriálem Ulice.

Na každé fotografii je režisér Dušan Klein (vlastním jménem Július), tvůrce slavných Básníků, zachycen s dýmkou. Zpočátku byla rysem nervozity, posléze už neodmyslitelně patřila k jeho image. Pro svůj židovský původ byl spolu se svou matkou a bratry vězněn v koncentračním táboře Terezín.

DUŠAN KLEIN - V EMIGRACI HO ŽIVILO PORNO

Klein na 16 let zakotvil ve FS Barrandov

Poté Dušan Klein přesídlil do Ostravy a nakonec se „uhnízdil“ v Praze, kde studoval FAMU. Jeho celovečerním debutem byla Místenka bez návratu (1964), kriminální psychologické drama. Ani Filmové studio Barrandov nezůstávalo chladným vůči takové personě s velkým potenciálem, a tak spolu na 16 let navázali spolupráci.

V této době vznikly filmy jako Případ mrtvých spolužáků (1976), Dobří holubi se vracejí (1988), Vážení přátelé, ano (1989) i první tři díly Básníků - Jak svět přichází o básníky (1982), Jak básníci přicházejí o iluze (1984) a Jak básníkům chutná život (1987). Slávu si tak zajistila nejen nezapomenutelná trojice Pavel Kříž, David Matásek a Miroslava Šafránková, ale i sám Dušan Klein.

Klein točil podle Hrabala

90. léta 20. století se nesla spíše v duchu televizní tvorby. Na obrazovkách se objevil oblíbený seriál Hříchy pro pátera Knoxe, komedie podle předlohy Bohumila Hrabala s Josefem Abrhámem, Viktorem Preissem, Pavlem Zedníčkem a Pavlem KřížemAndělské oči (1994), pohádky O víle Arnoštce, Elixír a Halíbela, Fišpánská jablíčka, seriál tajuplných příběhů Strážce duší a mnoho dalších.

Dostalo se i na pokračování Básníků. Dušan Klein, ač po téměř každém díle prohlašoval, že je to ten poslední, to naštěstí - alespoň pro milovníky této dnes již kultovní série - nesplnil. Natočil Konec Básníků v Čechách (1993) a Jak Básníci neztrácejí naději (2004).

Kleinova Ulice dostala cenu TýTý

V roce 2005 přišel na scénu seriál Ulice, který si o dva roky později vysloužil ocenění TýTý. V roce 2014 Dušan Klein oznámil své rozhodnutí natočit ještě jeden díl Básníků. Ačkoli chtěl obsazení zachovat, minimálně sestřičku Janu Hlaváčovou už diváci v televizi vidět nemohli; kvůli depresím roli odmítla. V šestém pokračování Jak básníci čekají na zázrak (2016) se múzou lékaře-básníka Štěpánka stala Linda Rybová

O DUŠANU KLEINOVI ČTĚTE ZDE>>

Dušan Klein si vzal baletku Silveru Raškovou, se kterou měl dva syny. Ani jeden se nevydal v otcových šlépějích, oba dali přednost medicíně.

Slavný reřisér a scenárista Dušan Klein zemřel 9. ledna 2022. Bylo mu 82 let.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Otakar Vávra
Otakar Vávra
zobrazit profil Václav Marhoul
Václav Marhoul
zobrazit profil Jiří Macek
Jiří Macek
zobrazit profil Olga Špátová
Olga Špátová
zobrazit profil Miloš Forman
Miloš Forman
zobrazit profil Robert Hloz
Robert Hloz
zobrazit profil Lucie Radová
Lucie Radová
zobrazit profil Stanislav Remunda
Stanislav Remunda