Petr Kolečko

Datum narození: 28. 3. 1984
Místo narození: Broumov
Profese: scenárista, autor divadelních her
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Scenárista Petr Kolečko, držitel Českých lvů za drama Masaryk a seriál Most!, proslul též jako autor divadelních her, a to nejen na domácích scénách, ale i v zahraničí.

Svou tvůrčí dráhu Petr Kolečko zahájil již na studiích režie a scenáristiky na pražské DAMU a brzy proslul nejen v Česku, ale i v cizině. Jeho hra Britney Goes to Heaven byla přeložena do několika jazyků a roku 2007 se dostala i do New Yorku. Hra Soumrak bodů, již napsal jako bakalářský projekt na DAMU, se uváděla v divadle DISK a byla nastudována Českým rozhlasem Vltava. V divadle DISK mohli diváci vidět i jeho hru Láska, vole, která získala Cenu Evalda Schorma 2007.

PETR KOLEČKO NA DETOXU

Stal se uměleckým šéfem a dramaturgem pražského divadla A studio Rubín, kde sklidila úspěch mj. jeho hra Padesátka v hvězdném obsazení: Ondřej Pavelka, Jakub Prachař, Marek Taclík a Michal Pavlata. Petr Kolečko je společně s Tomášem Svobodou autorem hry se zpěvy Jágr, Kladeňák či laiky i kritiky ceněného alternativního muzikálu Pornohvězdy.

Petr Kolečko proslul také televizní tvorbou. S kolegou Janem Prušinovským napsal scénář ke komediálním seriálům Okresní přebor a Trpaslík, ještě s Miroslavem Krobotem to byl sitcom Čtvrtá hvězda.

S Tomášem Holečkem napsali Martu a Věru, které si zahrály Barbora Poláková a Sabina Remundová. Petr Kolečko se dále podílel na scénářích seriálů Nevinné lži, Obchoďák či hitu TV Prima Vinaři. Z jeho díly je i série Most!, kde hlavní roli dostal Martin Hofman, herec s ohromným komediálním talentem.

Z počinů Petra Kolečka na stříbrném plátně zaujal Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka či Padesátka, která byla filmovým režijním debutem herce Vojtěcha Kotka, nepočítáme-li dílka studentská.

Za scénář k životopisnému dramatu Masaryk získal Petr Kolečko společně s kolegy Juliem Ševčíkem a Alexem Koenigsmarkem sošku Českého lva 2017. Dalšího dostal roku 2020 jeho a Jana Prušinovského seriál Most!.

O PETRU KOLEČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Petr Kolečko má z prvního manželství dvě děti. V roce 2019 se dal dohromady s modelkou a misskou Anetou Vignerovou. Ta mu v únoru 2020 porodila syna Jiřího. Jejich vztah nevydržel. Jeho láskou se stala herečka Denisa Nesvačilová.

Vítězného konce souboje o Petra Kolečka se stala Aneta Vignerová, kterou si v březnu 2023 vzal.

 

Články o celebritě

Další Filmaři

zobrazit profil Jaroslav Kučera
Jaroslav Kučera
zobrazit profil Robert Sedláček
Robert Sedláček
zobrazit profil Juraj Jakubisko
Juraj Jakubisko
zobrazit profil Karel Kachyňa
Karel Kachyňa
zobrazit profil Warwick Davis
Warwick Davis
zobrazit profil Karin Babinská
Karin Babinská
zobrazit profil Jan Malíř
Jan Malíř
zobrazit profil Andrzej Wajda
Andrzej Wajda