Lenka Wimmerová

Lenka Wimmerová

Datum narození: 13. 5. 1971
Místo narození: Praha
Profese: režisérka, scenáristka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Režisérka a scenáristka Lenka Wimmerová, držitelka ceny Elsa za televizní film Nespavost, se do povědomí široké divácké obce dostala minisérií Božena.

V letech 2000 až 2006 Lenka Wimmerová vystudovala obor hraná režie na pražské FAMU. Zde natočila studentské krátkometrážní filmy Snídaně, Lodičky, Ochranné očkování, Bespojení a Puritptýz, k nimž si i napsala scénáře.

LENKA WIMMEROVÁ - ROZHOVOR ČTĚTE ZDE>>

Za snímek Puritptýz, který pojednává o rozpadu vztahu mladých lidí, Lenka Wimmerová obdržela roku 2006 na FamuFestu cenu za nejlepší režii.

Záhy nato Lenku Wimmerovou přizvala TV Nova do projektu Soukromé pasti. Zde byl jejím prvním režijním a scenáristickým počinem snímek Něžný vetřelec (2007). Pro zmíněný projekt ještě napsala a režírovala filmy Fajn brigáda a Smím prosit o lásku.

Za hořkou komedii Nespavost (2009) Lenka Wimmerová dostala roku 2010 televizní cenu Elsa v kategorii Původní dramatická tvorba – pořad. Film byl natočen v Centru dramatické tvorby Ostrava.

Dalšími díly Lenky Wimmerové je drama podle knižní předlohy Simony Monyové Tchyně a uzený (2011) a psychologický snímek Kozy léčí (2017) se Zuzanou Stivínovou v hlavní roli, který byl nominovaný na Českého lva v kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie.

Podílela se na režii a scénářích seriálu Terapie. V režii Lenky Wimmerové vznikla životopisná dramatická minisérie Božena (2021). V roli první české spisovatelky Boženy Němcové se vystřídaly Anna Kameníková s Aňou Geislerovou. Josefa Němce ztvárnil Jan Hájek.

Lenka Wimmerová vymyslela projekt Filmfárum, který se koná ve Vzdělávacím kulturním centru Klášter Broumov. Jedná se o filmové dílny, v nichž si žáci pod vedením zkušeného lektora vyzkouší práci s kamerou, jednoduchou animaci či střih. Na památku si pak mohou odvézt hotový krátký film.

Mezi koníčky Lenky Wimmerové patří vaření marmelád. V roce 2017 obdržela zlatou medaili v soutěži The World´s Original Marmalade Awards v městečku Dalemain, kde se hodnotí nejlepší marmelády světa. Dostala ji za marmeládu z pomerančů a čokolády. Přípravě těchto pochoutek se začala věnovat roku 2008.

Lenka Wimmerová miluje psy bez ohledu na rasy. Tato láska ji provází od dětství, spolu s láskou k českému venkovu a starým stromům.

Režisérka a scenáristka Lenka Wimmerová žije s partnerem na Broumovsku.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Michal Blaško
Michal Blaško
zobrazit profil Julius Ševčík
Julius Ševčík
zobrazit profil Vojtěch Moravec
Vojtěch Moravec
zobrazit profil Otakar Vávra
Otakar Vávra
zobrazit profil František Filip
František Filip
zobrazit profil Simona Brdičková
Simona Brdičková
zobrazit profil Jaromír Polišenský
Jaromír Polišenský
zobrazit profil Jaroslav Hanuš
Jaroslav Hanuš