Petr Marek

Petr Marek

Datum narození: 5. 2. 1974
Místo narození: Prostějov
Profese: hudebník, divadelník, režisér, moderátor, pedagog
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Petr Marek, frontman hudební skupiny Midi lidi, napsal hudbu k řadě filmů, některé i režíroval, nastříhal a produkoval.

Vystudoval filmovou vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Posléze začal Petr Marek učit na FAMU.

Kromě vlastních formací Dekadentní divadlo Beruška, Láhor soundsystém či Rádio IVO se Petr Marek autorsky i herecky představil s Divadlem VOSTO5. Publikum si získal i jako stand-up komik, a to pod různými pseudonymy. Kromě svého jména používá alter-ega Pan Hitler nebo Jaroslav Obličej.

V roce 2002 Petr Marek debutoval v kinodistribuci s filmem Láska shora. Experimentální romantické road movie režíroval podle vlastního scénáře, zahrál si v něm jednu z klíčových postav, a navíc se ještě postavil i za kameru.

Pod taktovkou Petra Marka vznikla také mysteriózní tragikomedie Nebýt dnešní z roku 2005. Režíroval ji, podílel se na scénáři, stoupl si za kameru, nastříhal si ji a také produkoval.

V roce 2006 Petr Marek stál u zrodu electro undergroundové hudební skupiny Mini lidi. V kapele zpívá, hraje na kytaru a na klávesy. V roce 2010 Mini lidi dostali Cenu české filmové kritiky v kategorii Nejlepší hudba, kterou složili k dokumentární komedii Český mír.

Kapela vytvořila muziku ke komediálnímu dramatu Marka Najbrta Mistři (2004), k jeho válečnému romantickému dramatu Protektor (2009) nebo k jeho komedii Polski film (2012).

Petr Marek napsal hudbu k dokumentární sérii Pět statečných nebo k dramatickému seriálu Život a doba soudce A. K., kde stanul i na postu jednoho z režisérů.

Kapela Mini lidi, jejímž je Petr Marek frontonem, byla autorem soundtracku k seriálům Kancelář Blaník a Žrouti.

Předvedl se také jako mimořádný improvizátor. A tak není divu, že se uplatnil i coby zdatný moderátor. Petr Marek mj. přijal nabídku provézt diváky přímým přenosem udílení Cen české filmové kritiky za rok 2023.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Markéta Foukalová Tošovská
Markéta Foukalová Tošovská
zobrazit profil Pavel Pisch
Pavel Pisch
zobrazit profil Jonathan Majors
Jonathan Majors
zobrazit profil Mlada Princová
Mlada Princová
zobrazit profil Amélie Konšelová
Amélie Konšelová
zobrazit profil Otakar Brousek starší
Otakar Brousek starší
zobrazit profil Jana Nagyová-Pulm
Jana Nagyová-Pulm
zobrazit profil Eva Horská
Eva Horská