Michaela Pavlátová

Michaela Pavlátová

Datum narození: 27. 2. 1961
Místo narození: Praha
Profese: režisérka,animátorka, výtvarnice
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Režisérka Michaela Pavlátová byla v roce 1993 nominována na Oscara za animovanou grotesku Řeči, řeči, řeči... Zlatého medvěda z Berlinale si přivezla za snímek Repete.

Roku 1987 Michaela Pavlátová absolvovala ateliér animovaného filmu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

MICHAELA PAVLÁTOVÁ - ROZHOVOR PRO REFLEX.CZ

Prvním krátkometrážním snímkem Michaely Pavlátové byla kreslená groteska na téma "manželské judo" Etuda z alba (1987); další pak komedie Křížovka (1989).

Hned třetí animovaný snímek Michaely Pavlátové Řeči, řeči, řeči… (1991) byl nominována na Oscara. Za kreslený snímek Repete (1995) získala na Berlinale Zlatého medvěda v kategorii krátkých filmů.

V roce 2000 Michaela Pavlátová debutovala hraným příběhem Absolutní láska z povídkového snímku Praha Očima. Následující rok zaujala svým dokumentem O babičce.

V roce 2003 Michaela Pavlátová natočila svůj první celovečerní film Nevěrné hry, který byl oceněn Zvláštní cenou poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu. Její Karneval zvířat získal v roce 2006 hlavní cenu Grand Prix na MF animovaného filmu v Třeboni a Grand Prix v Espinhu (Španělsko).

Drama Michaely Pavlátové Děti noci (2008) vyneslo na Karlovy Vary IFF vítězství Marthě Issové za nejlepší ženský herecký výkon a Jiřímu Mádlovi za ten nejlepší mužský. Českého lva si za režisérčin snímek odnesla Lenka Termerová, a to v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli.

I ona, tedy výtvarnice, režisérka a animátorka Michaela Pavlátová, se předvedla coby herečky, a to mj. ve filmech Pražská 5 (1988), Knoflíkáři (1997), Musím tě svést (2002) nebo ve Fair Play (2014).

Michaela Pavlátová se pustila také do pedagogické činnosti - v Praze na FAMU a VŠUP, v San Franciscu a na Harvardu.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Irena Pavlásková
Irena Pavlásková
zobrazit profil Julius Ševčík
Julius Ševčík
zobrazit profil Ján Novák
Ján Novák
zobrazit profil Jiří Chlumský
Jiří Chlumský
zobrazit profil Jan Schmidt
Jan Schmidt
zobrazit profil Jaroslav Vízner
Jaroslav Vízner
zobrazit profil Kryštof Mucha
Kryštof Mucha
zobrazit profil Olga Sommerová
Olga Sommerová