Dan Svátek

Dan Svátek

Datum narození: 29. 10. 1975
Místo narození: Dačice
Profese: režisér, scenárista, producent
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Dan Svátek bodoval na Českých lvech v roce 2018, kdy jeho tragikomedie Úsměvy smutných mužů získala Cenu filmových fanoušků.

Absolvoval Vyšší odbornou školu filmovou ve Zlíně. Ještě při studiu se Dan Svátek jako praktikant režie účastnil natáčení amerického velkofilmu režiséra Briana de Palmy Mission: Impossible (1998). Jeden z jeho prvních počinů byl krátkometrážní snímek Soví řeka, který získal ocenění na festivalech u nás i v zahraničí.

Na filmovém plátně Dan Svátek debutoval povídkovým dramatem Začátek světa (2000), na jehož režii a scénáři se podílel. Na Českém lvu snímek pohořel. Dostal Plyšového lva, cenu, která se do roku 2008 udělovala nejhoršímu českému filmu.

Sám Dan Svátek podle vlastního scénáře natočil drama Zatracení (2002), tragikomedii Blízko nebe (2005) či krimi Hodinu nevíš... (2009).

Tragikomedie Dana Svátka Úsměvy smutných mužů, natočená podle autobiografické knihy Josefa Formánka, získala Cenu filmových fanoušků během Českých lvů 2018. Jeho Stockholmský syndrom byl v roce 2020 nominován na sošku krále zvířat v kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie.

Drama Dvě slova jako klíč (2023), které též produkoval, Dan Svátek natočil opět podle literární předlohy Josefa Formánka.

Kromě filmové tvorby se Dan Svátek věnuje také dokumentární (Na cestě či Cesta kolem světa) a seriálové (Reportérka). Občas si odskočí také před kameru.

O DANU SVÁTKOVI ČTĚTE ZDE>>

V letech 2005 až 2012 byla manželkou Dana Svátka Vlastina Svátková.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Stanislav Milota
Stanislav Milota
zobrazit profil Ivan Hubač
Ivan Hubač
zobrazit profil Barbora Námerová scenáristka
Barbora Námerová scenáristka
zobrazit profil Andrzej Wajda
Andrzej Wajda
zobrazit profil Omar Amanat
Omar Amanat
zobrazit profil Jan Prušinovský
Jan Prušinovský
zobrazit profil Jan Malíř
Jan Malíř
zobrazit profil Tomáš Klein
Tomáš Klein