Agnieszka Holland

Datum narození: 28. 11. 1948
Místo narození: Varšava, Polsko
Profese: režisérka, scenáristka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Agnieszka Holland, polská filmová režisérka a scenáristka, za životopisná dramata Hořící keř a Šarlatán získala České lvy.

Agniezska Holland je asi nejčastěji zmiňována v souvislosti s úspěšným Hořícím keřem (2013), který získal 11 Českých lvů (ona mj. za nejlepší režii). Drama o upálení Jana Palacha natočila podle scénáře Štěpána Hulíka v době, kdy studovala na FAMU v Praze.

Debut Agnieszky Holland uspěl v Cannes

Pochází z Polska, kde také začínala svou kariéru jako asistentka režie slavných polských režisérů Krzystofa Zanussiho a Andrzeja Wajdy. První samostatný film Agnieszky Holland se jmenoval Provinční herci a získal v roce 1980 Mezinárodní cenu poroty na festivalu v Cannes. Následovaly další dva filmy, Horečka a Osamělá žena, poté Agniezska emigrovala do Francie, kde se její talent rozvinul naplno.

Holland získala nominaci na Oscara 

Dostala nespočet cen. Jedním z velmi úspěšných počinů Agnieszky Holland se stal film Evropa, Evropa o židovském mladíkovi, který za druhé světové války přesvědčí německého důstojníka, že je sám Němec, a tak je poslán na vojenskou akademii Hitlerjugend. Tento snímek byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší scénář. Téma holocaustu bylo režisérce velmi blízké z toho důvodu, že sama je zčásti původem Židovka, ačkoli byla vychována jako katolička.

Agnieszka Holland režírovala DiCapria

Během své kariéry měla Agniezska Holland možnost režírovat i takové hvězdy jako Ed Harris a Diane Kruger při práci na filmu Ve Stínu Beethovena či dokonce Leonarda DiCapria ve filmu Úplné zatmění o prokletých básnících Verlainovi a Rimbaudovi. S českými a slovenskými herci spolupracovala kromě Hořícího keře i při tvorbě filmu Jánošík - Pravdivá historie, kde byl paradoxně do role největšího slovenského hrdiny Jánošíka obsazen Čech Václav Jiráček.

Drama Agniezsky Holland Šarlatán (2020) získalo 14 nominací na Českého lva. Ona za něj dostala sošku za režii.

AGNIEZSKA HOLLAND - O ŘEŽISÉRCE ČTĚTE ZDE>>

Manželem Agniezsky Holland je režisér Laco Adamik, spolu mají dceru Kasiu Adamik, která se taktéž živí jako režisérka, i když původně studovala komixové umění.  O životě Agniezsky byl natočen i celovečerní dokument Návrat Agnieszky H.                 

 

Články o celebritě

Kontroverzní film Agnieszky Hollandové: Kvůli výhrůžkám má ochranku, ale ve Vatikánu dostane cenu! Kontroverzní film Agnieszky Hollandové: Kvůli výhrůžkám má ochranku, ale ve Vatikánu dostane cenu! Polská filmová režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová (74) slaví se svým nejnovějším filmem ob... číst článek
Obrovský úspěch pro český film v Benátkách! Nový snímek Agnieszky Hollandové Hranice uspěl na nejstarším filmovém festivalu na světě Obrovský úspěch pro český film v Benátkách! Nový snímek Agnieszky Hollandové Hranice uspěl na nejstarším filmovém festivalu na světě Film Hranice, režisérky Agnieszky Hollandové, získal na letošním 80. ročníku nejstaršího filmového f... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Petr Nikolaev
Petr Nikolaev
zobrazit profil Jozef Halász
Jozef Halász
zobrazit profil Jiří Soukup
Jiří Soukup
zobrazit profil Jan Svěrák
Jan Svěrák
zobrazit profil Filip Renč
Filip Renč
zobrazit profil Hynek Bočan
Hynek Bočan
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Helena Třeštíková
Helena Třeštíková