David Novotný

Datum narození: 12. 6. 1969
Místo narození: Brandýs nad Labem
Profese: herec, dabér
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

David Novotný patří k oporám Dejvického divadla. V televizi proslul coby Jarda Kužel v Okresním přeboru. Za filmovou kariéru nasbíral čtyři nominace na Českého lva.

Vystudoval Státní konzervatoř v Praze a své angažmá David Novotný započal v divadle v Českých Budějovicích, kde si zahrál řadu významných rolí. Od roku 1998 působí jako herec na půdě Dejvického divadla.

DAVID NOVOTNÝ SE "SMEČKOU" V ZOO

Kromě divadla se David Novotný objevil i na filmových plátnech a televizních obrazovkách. Mezi nejvýraznější herecké role patří postava Bedřicha Mrtvého z filmu Jana Svěráka Tmavomodrý svět.

O pár let později si zahrál ve filmech Jedna ruka netleská nebo Non plus ultras. David Novotný působí v Dejvickém divadle spolu s Miroslavem Krobotem, se kterým hrál v seriálu Čtvrtá hvězda, Okresní přebor – Poslední západ Pepika Hnátka nebo Hořící keř

David Novotný je držitelem Ceny Alfréda Radoka za inscenaci Aki Kaurismäki: Muž bez minulosti.

To, že David Novotný umí hrát nejen v komediích, dokázal v thrillerovém dramatu Roberta Sedláčka Pravidla lži, kde vytvořil postavu Karla. Z dalších snímků zapůsobil např. v poetickém příběhu O rodičích a dětech, v komedich Hodinový manžel a Manžel na hodinu nebo v thrilleru Hastrman.

Čtyři nominace na Českého lva

Za vedlejší roli byl David Novotný na Českého lva nominován za postavy ve filmech O rodičích a dětech, Karamazovi, Křídla Vánoc a Vlastníci.

V televizním cyklu České století, které se snaží natradiční a napůl dokumentární a napůl hranou formou přiblížit klíčové okamžiky českých dějin 20. století, David Novotný ztvárnil komunistu Rudolfa Slánského. Diváci ho mohli vidět v seriálech Třetí patro, Dlouhá míle, Škola Na Výsluní, PřešlapyČapkovy kapsy, Štafl, Kosmo, Rédl nebo Zrádci.

Kromě herectví se David Novotný věnuje také dabingu. Jeho hlas můžeme slyšet ve filmech Neříkejte mamince, že pečovatelka zemřela nebo Všichni moji blízcí.

O DAVIDU NOVOTNÉM ČTĚTE ZDE>>

David Novotný je podruhé ženatý. Z prvního svazku s bývalou ženou Janou má dceru a ze druhého s manželkou Anetou syna a dvě dcery.

 

Články o celebritě

Trhák, nebo propadák? Líbila se vám pohádka Klíč svatého Petra? Hlasujte ZDE Trhák, nebo propadák? Líbila se vám pohádka Klíč svatého Petra? Hlasujte ZDE Tak jako tradičně, i v letošní Štědrý večer přinesla Česká televize svým divákům novou pohádku. A ja... číst článek
Necudná princezna ze štědrovečerní pohádky Korbelová: Nahota a sexuální scény s koordinátorem! Necudná princezna ze štědrovečerní pohádky Korbelová: Nahota a sexuální scény s koordinátorem! Také letos si pro nás Česká televize připravila štědrovečerní pohádku. Natočil ji opět Karel Janák (... číst článek
Nejočekávanější pohádka Vánoc Klíč svatého Petra: Nad talentem Korbelové jsem žasl, říká Janák Nejočekávanější pohádka Vánoc Klíč svatého Petra: Nad talentem Korbelové jsem žasl, říká Janák Letos se diváci mají opravdu na co těšit! „Pod vánoční stromek Česká televize nadělí pohádku Klíč sv... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Lenka Vacvalová
Lenka Vacvalová
zobrazit profil Jana Kovalčiková
Jana Kovalčiková
zobrazit profil Glenne Headly
Glenne Headly
zobrazit profil Hedy Lamarr
Hedy Lamarr
zobrazit profil Cameron Diaz
Cameron Diaz
zobrazit profil Lucie Polišenská
Lucie Polišenská
zobrazit profil Martin Huba
Martin Huba
zobrazit profil Daniela Kolářová
Daniela Kolářová