Eliška Balzerová

Datum narození: 25. 5. 1949
Místo narození: Vsetín
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Elišku Balzerovou na televizních obrazovkách proslavil seriál Nemocnice na kraji města. Českého lva dostala za roli v komedii Ženy v pokušení.

Lásku k divadlu jí předala maminka, která sama hrála v ochotnickém spolku. Po absolvování brněnské konzervatoře a Katedry herectví a režie na JAMU Eliška Balzerová spoluzakládala brněnské divadlo Husa na provázku (ačkoli v něm nikdy nehrála).

ELIŠKA BALZEROVÁ: JSEM UŽ STARÁ BÁBA

Eliška Balzerová excelova Na Fidlovačce 

Své první angažmá Eliška Balzerová získala v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Od roku 1977 byla na celých 20 sezon členkou Divadla na Vinohradech.

Zlomová byla léta po Sametové revolici. Eliška Balzerová se začala tvrdě bít za záchranu Divadla Na Fidlovačce a společně s Tomášem Töpferem se jí to i povedlo. Fidlovačka se stala jejím zázemím, kde ztvárnila velké množství rolí. Potlesk sklízí hlavně za vystoupení, v nichž sama zvládá několik rolí najednou. Není žádnou výjimkou, že hraje úplně sama.

Balzerová zazářila v kultovní Nemocnici 

Filmoví režiséři si mladého talentu všimli již během jejího prvního angažmá. V roce 1971 tak přišla role ve filmu Svět otevřený náhodám a již o rok později se představila v novém filmu Lupič legenda. Diváci herečku začali vnímat především díky hlavní roli v historickém filmu Břetislav a Jitka, a ačkoli se chtěla Eliška Balzerová věnovat spíše divadlu, vzápětí přišla nabídka, která ji vystřelila vzhůru - role doktorky Čeňkové v seriálu Nemocnice na kraji města. Tehdy ji začali registrovat i zahraniční producenti.

Ve světě filmů a seriálů zůstala. Následovaly snímky Zlatí úhoři, Vrchní, prchni, S Tebou mě baví svět a konečně postava babičky Vilmy v komedii Ženy v pokušení, za kterou sklidila ocenění Modrá kostka a Českého lva za ztvárnění vedlejší role. Eliška Balzerová se sama k dynamické Vilmě přirovnává.

Balzerová dostala cenu za dabing

Roku 2017 byla Eliška Balzerová nominována na Českého lva za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmu Radka Bajgara Teorie tygra.

Eliška Balzerová se věnuje i dabingu. Za namluvení Rosemary Boxerové v seriálu Zločiny v zahradách získala Cenu Františka Filipovského.

O ELIŠCE BALZEROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Ačkoli Eliška Balzerová lámala mužská srdce napříč generacemi, i ona nakonec našla své zázemí. Společně s manželem Janem Balzerem, za nějž se provdala roku 1974, vychovala syna Jana a dceru Adélu.

 

Články o celebritě

Natáčení pokračování Teorie tygra odloženo: Strach o Bartošku! Natáčení pokračování Teorie tygra odloženo: Strach o Bartošku! O zdraví uznávaného herce Jiřího Bartošky (77) panují vážné obavy! Všechny totiž vyděsilo oznámení o... číst článek
Čtyřnásobný táta Mirek Etzler: Definitivně přišel o syna! Čtyřnásobný táta Mirek Etzler: Definitivně přišel o syna! Herec Miroslav Etzler (59) byl třikrát ženatý a je otcem čtyř dětí. Zatímco s dcerami Markétou a Mag... číst článek
Tajemství Elišky Balzerové: Zfalšované datum narození kvůli komunistům Tajemství Elišky Balzerové: Zfalšované datum narození kvůli komunistům Není si úplně jistá, kdy se přesně narodila! Eliška Balzerová (74) se až v průběhu života dozvěděla,... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Rudolf Hrušínský ml.
Rudolf Hrušínský ml.
zobrazit profil David Suchařípa
David Suchařípa
zobrazit profil Ján Koleník
Ján Koleník
zobrazit profil Raúl Castillo
Raúl Castillo
zobrazit profil Jiří Ornest
Jiří Ornest
zobrazit profil Ilona Svobodová
Ilona Svobodová
zobrazit profil Alice Bendová
Alice Bendová
zobrazit profil Vlastimil Harapes
Vlastimil Harapes