Jana Šulcová

Datum narození: 12. 2. 1947
Datum úmrtí: 28. 7. 2023
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jana Šulcová byla sex symbol 80. let 20. století, kdy patřila k hvězdám českého filmu i televizní obrazovky. Pak ale začala mít potíže s alkoholem.

Vystudovala pražskou DAMU a poté byla Jana Šulcová řadu let členkou souboru Městských divadel pražských. Těžké problémy s alkoholem ale byly pro jeií kariéru velkou ranou. Pití herečce přivodilo vážné choroby slinivky břišní a štítné žlázy.

JANA ŠULCOVÁ POPRVÉ O ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMECH

Do diváckých srdcí se Jana Šulcová zapsala především rolí Kateřiny Horákové v komedii S tebou mě baví svět, z dalších významnějších postav stojí za zmínku role maminek v seriálech Tajemství proutěného košíku či My všichni školou povinní.

Šulcová hrála prostitutku i opilou matku

V dalším předlistopadovém seriálu Byl jednou jeden dům si Jana Šulcová zahrála luxusní prostitutku. Objevila se i v normalizační sérii Nejmladší z rodu Hamrů.

Její půvaby dokázali ocenit i velcí režiséři. Otakar Vávra ji postavil v historickém snímku Oldřich a Božena po bok Jiřího Bartošky, další slavný režisér Juraj Herz ji zase obsadil do svých filmů Kulhavý ďábel a Spalovač mrtvol.

Z dalších rolí Jany Šulcové jmenujme např. soudkyni v komediální serii Pomalé šípy, vedoucí antikvariátu ve Vyprávěj, učitelku v Bastardech, matku nakaženého v thrillerovém seriálu Vztetkina nebo věčně opilou matku feťáka v podání Kryštofa Hádka v dramatu Kobry a Užovky.

O JANĚ ŠULCOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jana Šulcová byla vdaná. Svému exmanželovi (a spolužákovi ze stejného ročníku na DAMU) Oldřichu Víznerovi porodila dcery Terezu a Rozálii.

Herečka Jana Šulcová zemřela 28. července 2023. Bylo jí 76 let.

 

Články o celebritě

Zemřeli 2023: Odešel kníže i hvězda komedie století! Zemřeli 2023: Odešel kníže i hvězda komedie století!  Zanechali po sobě spoustu dobré práce. Ať už to byl diplomat a šlechtic tělem i duší Karel Schwarze... číst článek
Bývalá hvězda Ordinace Veronika Jeníková (59): Skončila bez peněz! Přišla o roli, vzdala se i bytu Bývalá hvězda Ordinace Veronika Jeníková (59): Skončila bez peněz! Přišla o roli, vzdala se i bytu Evička tričko z filmu Bony a klid nebo bývalá sestřička Vendulka z Ordinace v růžové zahradě je bez ... číst článek
Setkání s extchyní Bohdalovou: Princ Trávníček v obležení žen Setkání s extchyní Bohdalovou: Princ Trávníček v obležení žen Dostala na 55. ročníku festivalu Oty Hoffmana cenu a první gratulant byl bývalý zeťák. Jiřina Bohdal... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jitka Čvančarová
Jitka Čvančarová
zobrazit profil Pierre Richard
Pierre Richard
zobrazit profil Miriam Kantorková
Miriam Kantorková
zobrazit profil Martin Hofmann
Martin Hofmann
zobrazit profil Anna-Marie Valentová
Anna-Marie Valentová
zobrazit profil Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý
zobrazit profil Cynthia Nixon
Cynthia Nixon
zobrazit profil Sigourney Weaver
Sigourney Weaver