Jana Šulcová

Datum narození: 12. 2. 1947
Datum úmrtí: 28. 7. 2023
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jana Šulcová byla sex symbol 80. let 20. století, kdy patřila k hvězdám českého filmu i televizní obrazovky. Pak ale začala mít potíže s alkoholem.

Vystudovala pražskou DAMU a poté byla Jana Šulcová řadu let členkou souboru Městských divadel pražských. Těžké problémy s alkoholem ale byly pro jeií kariéru velkou ranou. Pití herečce přivodilo vážné choroby slinivky břišní a štítné žlázy.

JANA ŠULCOVÁ POPRVÉ O ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMECH

Do diváckých srdcí se Jana Šulcová zapsala především rolí Kateřiny Horákové v komedii S tebou mě baví svět, z dalších významnějších postav stojí za zmínku role maminek v seriálech Tajemství proutěného košíku či My všichni školou povinní.

Šulcová hrála prostitutku i opilou matku

V dalším předlistopadovém seriálu Byl jednou jeden dům si Jana Šulcová zahrála luxusní prostitutku. Objevila se i v normalizační sérii Nejmladší z rodu Hamrů.

Její půvaby dokázali ocenit i velcí režiséři. Otakar Vávra ji postavil v historickém snímku Oldřich a Božena po bok Jiřího Bartošky, další slavný režisér Juraj Herz ji zase obsadil do svých filmů Kulhavý ďábel a Spalovač mrtvol.

Z dalších rolí Jany Šulcové jmenujme např. soudkyni v komediální serii Pomalé šípy, vedoucí antikvariátu ve Vyprávěj, učitelku v Bastardech, matku nakaženého v thrillerovém seriálu Vztetkina nebo věčně opilou matku feťáka v podání Kryštofa Hádka v dramatu Kobry a Užovky.

O JANĚ ŠULCOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jana Šulcová byla vdaná. Svému exmanželovi (a spolužákovi ze stejného ročníku na DAMU) Oldřichu Víznerovi porodila dcery Terezu a Rozálii.

Herečka Jana Šulcová zemřela 28. července 2023. Bylo jí 76 let.

 

Články o celebritě

Úmrtí osobností v roce 2023: Budou nám chybět Šulcová, Jakubisko i Urbánková Úmrtí osobností v roce 2023: Budou nám chybět Šulcová, Jakubisko i Urbánková Zanechali po sobě spoustu dobré práce. Ať už to byl diplomat a šlechtic tělem i duší Karel Schwarzen... číst článek
Odhalení po svatbě Hanychové! Ututlaná nenávist v rodině Žilkové Odhalení po svatbě Hanychové! Ututlaná nenávist v rodině Žilkové Velká milující rodina byla pro herečku Veroniku Žilkovou (62) odjkaživa splněným snem. A ačkoli jí k... číst článek
Zemřeli 2023: Odešel kníže i hvězda komedie století! Zemřeli 2023: Odešel kníže i hvězda komedie století!  Zanechali po sobě spoustu dobré práce. Ať už to byl diplomat a šlechtic tělem i duší Karel Schwarze... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Marcela Čapková
Marcela Čapková
zobrazit profil Michael K. Williams
Michael K. Williams
zobrazit profil Sabina Remundová
Sabina Remundová
zobrazit profil Kristýna Frejová
Kristýna Frejová
zobrazit profil Lucie Šteflová
Lucie Šteflová
zobrazit profil Eva Vejmělková
Eva Vejmělková
zobrazit profil Rebeka Poláková
Rebeka Poláková
zobrazit profil Marcus Rutherford
Marcus Rutherford