Ilja Racek

Ilja Racek

Datum narození: 24. 6. 1930
Datum úmrtí: 2. 8. 2018
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Herec Ilja Racek, dlouholetý člen souboru Divadla na Vinohradech, získal Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Zejména pro TV a v divadle vytvořil desítky rolí.

Před kamerou Ilja Racek debutoval již na studiích DAMU ve válečném dramatu Martina Friče Návrat domů (1948). První hlavní role přišla v Reportáži psané na oprátce (1961), kde zpodobnil komunistu Julia Fučíka. Další dostal v dramatu Záhadný pan Hyde (1964), v hororu Drákula (1970), v rodinném snímku Zkrocení zakletého řetězu (1999) společně s Karlem Rodenem, v dramatické inscenaci Návrat do cizí země (1994) či psychologické skice PF 77 (2003) po boku Vlasty Chramostové, Daniely Kolářové, Martina Stropnického, Karla Dobrého nebo Jiřího Langmajera. Posledním jeho televizním počinem byla jedna z vedlejších rolí ve válečném dramatu Poslední cyklista (2014), kde ústřední postavy ztvárnily Markéta Hrubešová a Marta Vančurová.

Ilja Racek se objevil i v seriálech, mj. Dreyfusova aféra, Hříšní lidé města pražského, Ve znamení Merkura, Rozpaky kuchaře Svatopluka s Josefem Dvořákem v hlavní roli, Panoptikum města pražského a Dobrodružství kriminalistiky.

K herectví se Ilja Racek dostal přes svou oblibu v loutkovém divadle. Během 2. světové války pracoval jako technik v pražském divadle Říše loutek. Po válce se přihlásil ke studiu herectví na Pražské konzervatoři, která byla krátce nato administrativně přeměněna na DAMU. Po absolutoriu začínal v olomouckém divadle. Roku 1960 natrvalo přesídlil do Prahy, kde nejprve šest let hrál v pražském Divadle E. F. Buriana. Poté se Ilja Racek stal jednou z opor hereckého souboru Divadla na Vinohradech, kde již setrval (do roku 1990 jako jeho člen, posléze jako stálý host). Za ocenění jistě stojí jeho odvaha, že byl jediným členem Divadla na Vinohradech, který odmítl podepsat takzvanou Antichartu. Za celoživotní činoherní herectví získal Cenu Thálie.

ILJA RACEK A PROSTATA – ODMÍTL CHEMOTERAPII

Herec Ilja Racek, který kdysi chodil mj. s herečkou Evou Jakoubkovou, měl tři děti. Syn Ilja Racek (narozen 10. dubna 1950), český politik, režisér a publicista, byl v letech 1998 až 2001 náměstek ministra kultury ČR a mezi roky 2002 a 2012 ředitel Televizního studia ČT v Ostravě.

Ilja Racek starší zemřel 2. srpna 2018. Bylo mu 88 let.

 

Články o celebritě

Prokletí herečky Blanky Bohdanové (†91): Celoživotní smůla na chlapy! Rozvody i vězení Prokletí herečky Blanky Bohdanové (†91): Celoživotní smůla na chlapy! Rozvody i vězení Neměla na muže štěstí. Herečka Blanka Bohdanová (†91), jež v neděli podlehla následkům zlomeného krč... číst článek
Zesnulý herec Jan Skopeček (†94): Život mu zničila nálepka udavače STB! Zesnulý herec Jan Skopeček (†94): Život mu zničila nálepka udavače STB! Spor o očištění svého jména vyhrál, nálepky agenta StB se ale jen těžko zbavoval až do své smrti. Ja... číst článek
Štěpnička jako Gottwald, který uvěznil jeho matku: Tohle mu fanoušci neodpustí! Štěpnička jako Gottwald, který uvěznil jeho matku: Tohle mu fanoušci neodpustí! A je to tu zase! Na hlavu Jiřího Štěpničky (72) se po nedělním odvysílání televizního filmu Past sná... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jiří Hrzán
Jiří Hrzán
zobrazit profil Karel Roden
Karel Roden
zobrazit profil Petr Štěpánek
Petr Štěpánek
zobrazit profil Zdeněk Dolanský
Zdeněk Dolanský
zobrazit profil Barbora Seidlová
Barbora Seidlová
zobrazit profil Lucie Juřičková
Lucie Juřičková
zobrazit profil Martin Freeman
Martin Freeman
zobrazit profil Robert De Niro
Robert De Niro