Lída Baarová

Datum narození: 7. 9. 1914
Datum úmrtí: 27. 10. 2000
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Lída Baarová, milenka nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse, byla nejen slavnou herečkou, ale též jednou z nejkrásnějších žen své doby.

Uspěla v konkurzu a byla přijata na pražskou konzervatoř. Brzy se Lída Baarová, rozená Ludmila Babková, stala filmovou hvězdou. V roce 1932 hrála hned v šesti celovečerních filmech: Funebrák, Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa, Malostranští mušketýři, Růžové kombiné, Zapadlí vlastenci a Šenkýřka „U divoké krásy“.

LÍDU BAAROVOU ODPANIL SLAVNÝ REŽISÉR

Lídu Baarovou obdivoval i Hitler

Málem se Lída Baarová dostala do Hollywoodu, rozhodla se však pro Berlín, považovaný za Hollywood evropský.

Právě v Berlíně se Lída Baarová stala vyhledávanou společnicí a zamířila do nejvyšších kruhů. Byla považována za jednu z nekjrásnějších žen své doby, obdiv neskrýval ani Adolf Hitler.

Byla nejprve milenkou idolu německého publika, herce Gustava Fröhlicha. Jejich vztah ustoupil zájmu Josepha Goebbelse. Jejich pletky na přímluvu Magdy Goebbelsové, ministrovy manželky, utnul Adolf Hitler a Lída Baarová se musela z Berlína pakovat.

Baarová emigorvala do Rakouska

Pak se Lída Baarová prosadila ve fašistické Itálii, i zde excelovala na stříbrném plátně. Před koncem 2. světové války se vrátila do Prahy. Odtud prchala do Německa, byla však zatčena. Za údajnou kolaboraci strávila rok a půl v československém vězení.

V roce 1947 Lída Baarová emigrovala do Rakouska provdaná za loutkáře Jana Kopeckého. V Rakousku se vdala podruhé, a to za lékaře Kurta Lundwalla. Zemřela 27. října 2000 v Salcburku.

O LÍDĚ BAAROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Otcem Lídy Baarové byl úředník pražského magistrátu (†1965). Její matka v roce 1945 nepřežila infarkt při výslechu a mladší sestra Zora, která byla též herečka, roku 1946 spáchala sebevraždu. Rodina v té době čelila nařčením z kolaborace.

Co natočili Třeštíková a Renč?

Jen několik týdnů před smrtí Lídu Baarovou navštívila režisérka Helena Třeštíková a za čtyři dny spolu s Jakubem Hejnou natočila herččiny vzpomínky. Vznikl dokument Zkáza krásou, který měl premiéru v lednu 2016.

O LÍDĚ BAAROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Vzpomínky Lídy Baarové obsahuje i film z roku 1995 Sladké hořkosti Lídy Baarové. Zvláštní kapitolou je životopisné drama Lída Baarová (2016) režiséra Filipa Renče, který natočil milostný příběh jen v dobových kulisách, bez vztahu k historii.

Pro ztvárnění Lídy Baarové si Filip Renč vybral Táňu Pauhofovou. Film, který stál 80 milionů korun, kritika strhala.

 

 

Články o celebritě

Běta ze Slunečné Iva Hüttnerová: Milionový poklad na půdě! Běta ze Slunečné Iva Hüttnerová: Milionový poklad na půdě! Herečka a malířka Iva Hüttnerová (74) je velkou sběratelkou unikátních předmětů. Vlastní na stovku h... číst článek
Šťastná Táňa Pauhofová: Poprvé ukázala dcerku! Šťastná Táňa Pauhofová: Poprvé ukázala dcerku! Oblíbená slovenská herečka Táňa Pauhofová (39) se poprvé pochlubila fotkou s celou rodinkou. Na sním... číst článek
První dáma módy Hana Podolská (†91): Komu odkázala majetek? První dáma módy Hana Podolská (†91): Komu odkázala majetek? První dáma české a československé módy první republiky a meziválečného období už má důstojné místo s... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Milan Ondrík
Milan Ondrík
zobrazit profil Barbora Lukešová
Barbora Lukešová
zobrazit profil Jan Vlasák
Jan Vlasák
zobrazit profil Dagmar Teichmannová
Dagmar Teichmannová
zobrazit profil Pavel Skřípal
Pavel Skřípal
zobrazit profil Patricia Clarkson
Patricia Clarkson
zobrazit profil Julianne Moore
Julianne Moore