Laura Linney

Laura Linney

Datum narození: 5. 2. 1964
Místo narození: New Yorku, USA
Výška: 170 cm
Profese: herečka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Laura Linney byla nominována na Oscara za hlavní role ve filmech Na mě se můžeš spolehnout a Divoši a za vedlejší v dramatu Kinsey.

Vzhledem k tomu, že Laura Linney pochází z herecké rodiny, včetně otce, matky a babičky z matčiny strany, není divu, že se vydala v jejich šlépějích.

Vystudovala herectví na Juilliard School a svou kariéru Laura Linney nastartovala na divadelních prknech, poté začala uchvacovat i před kamerou. Na filmovém plátně debutovala v americkém dramatu z roku 1992 Lék pro Lorenza s Nickem Noltem a Susan Sarandon v hlavních rolích.

Zahrála si v několika kritikou oceňovaných filmech, např. Můžeš se mnou počítat, Kinsey a Divoši. Na Oscara byla Laura Linney nominována za role ve filmech Na mě se můžeš spolehnout (2000), Kinsey (2004) a Divoši (2007).

Úspěchy Laura Linney slavila i v televizi, kde hrála v seriálech jako The Big C nebo Ozark. Za ztvárnění Wendy Byrdeo (Ozark) získala cenu Primetime Emmy.

Hlas Laura Linney propůjčila několika animovaným filmům, např. The Tale of Despereaux a The Wind Rises.

Kromě herecké práce se Laura Linney angažuje ve výzkumu rakoviny. Působí ve správní radě neziskové organizace Stand Up to Cancer.

V letech 1995 až 2000 byl manželem Laury Linney herec David Adkins. V roce 2009 se provdala za realitního makléře Marca Schauera.

 

Další Herci

zobrazit profil Robert  Englund
Robert Englund
zobrazit profil Jáchym Novotný
Jáchym Novotný
zobrazit profil Arley Jover
Arley Jover
zobrazit profil Bradley Cooper
Bradley Cooper
zobrazit profil Veronika Arichteva
Veronika Arichteva
zobrazit profil Daniel Craig
Daniel Craig
zobrazit profil Miroslav Etzler
Miroslav Etzler
zobrazit profil Tom Hiddleston
Tom Hiddleston