Eva Vidlařová

Eva Vidlařová

Datum narození: 16. 12. 1947
Datum úmrtí: 15. 3. 2021
Přezdívka: Truda
Místo narození:  Brno
Profese: herečka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Herečka a disidentka Eva Vidlařová svou kariéru spojila s Divadlem na provázku (dnes Divadlo Husa na provázku). Objevila se i v několika filmových a televizních rolích.

Po střední škole Eva Vidlařová vystudovala vysokou dopravní školu v Žilině.

Přezdívku Truda Eva Vidlařová získala díky roli Trůdy Pezzové ve hře Pezza versus Čorba v Divadle na provázku, kterou od Bolka Polívky dostala roku 1975. V tomto souboru setrvala až do odchodu do důchodu, tedy do roku 1992, kdy na ni dolehl únavový syndrom. Tehdy pracovala jako tajemnice divadla.

Do kontaktu s disentem se Eva Vidlařová dostala díky Janu Šabatovi, synovi levicového politika, filozofa, psychologa, politologa a mluvčího Charty 77 Jaroslava Šabaty. Stala se jednou z hlavních osobností brněnského disentu.

V roce 1988 Eva Vidlařová držela šestnáctidenní hladovku za politické vězně, za což si vysloužila tři měsíce ve vazbě. Do Sametové revoluce 1989 byla sledována StB.

Kromě divadla se Eva Vidlařová objevila ve filmech Kalamita, Jak básníkům chutná život, Tankový prapor či Dědictví aneb Kurvahošigutentag. Zahrála si v Bakalářích a epizodní postavu ztvárnila v seriálu Detektiv Martin Tomsa.

Herečka a disidentka Eva Vidlařová zemřela 15. března 2021. Bylo jí 73 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Vanda Chaloupková
Vanda Chaloupková
zobrazit profil Libor Hruška
Libor Hruška
zobrazit profil Marie Tomášová
Marie Tomášová
zobrazit profil Marek Daniel
Marek Daniel
zobrazit profil Daniela Kolářová
Daniela Kolářová
zobrazit profil František Derfler
František Derfler
zobrazit profil Sára Rychlíková
Sára Rychlíková