Marek Vašut

Datum narození: 5. 5. 1960
Místo narození: Praha
Váha: 85 kg
Výška: 186 cm
Profese: Herec
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Marek Vašut patří k českým hereckým stálicím, které si epizodní role vyzkoušel i v Hollywoodských trhácích. Jako dabér se pak proslavil mezi fanoušky PC her.

Marek Vašut vystudoval pražskou DAMU (1983), působil ve Státním divadle v Brně a  Národním divadle. Na filmovém plátně objevoval už od dětských let. Prorazil však až s rolí boxera ve filmu Pěsti ve tmě. V devadesátých letech patřil Marek Vašut k nejpopulárnějším českým hercům. Zmiňme třeba hlavní roli v seriálu Detektiv Martin Tomsa.

Epizodní role dostal i ve známých zahraničních trhácích

Kromě nesčetně českých filmů a seriálů se podílel i na zahraničních filmech, které byly točeny v Česku. A to mu už zůstalo. V současnosti patří k vyhledávaným představitelům epizodních rolí zahraničních produkcí, které u nás filmují. Zahrál si např. ve filmu Česká spojka nebo v akčním filmu Mission: Impossible, kde měl hlavní roli Tom Cruise. Objevil se i po boku Garyho Oldmana v životopisném snímku o Beethovenovi Nehynooucí láska. Ze slovenské produkce pak účinkoval v nejdražším slovenském filmu té doby - Bathory, kde však bylo i mnoho dalších českých herců jako Karel Roden nebo Jiří Mádl. V roce 2005 si zahrál v komedii Román pro ženy od Filipa Renče.

Pracoval i na dabingu kultovní české videohry

Vyhledávaný je i jako dabér. Jeho hlasem mluvil česky například Zorro v podání Antonia Banderase. Společně s Petrem Rychlým jej pak dabing proslavil i mezi fanoušky PC her, když se podíleli na dabingu české videohry Mafia The City of Lost Haven. Vašut v ní namluvil hlavní postavu Thomase Angela.

Marek Vašut měl svého času veliké psychocké problémy, trápily o deprese a pokusil se dokonce spáchat sebevraždu. Naštěstí se mu to nepovedlo a dokázal se odrazit ode dna a vrátit se na herecké výsluní.

 

Další Herci

zobrazit profil Martin Finger
Martin Finger
zobrazit profil Ondřej Gregor Brzobohatý
Ondřej Gregor Brzobohatý
zobrazit profil Simona Vrbická Koptová
Simona Vrbická Koptová
zobrazit profil Štěpánka Haničincová
Štěpánka Haničincová
zobrazit profil Václav Neužil
Václav Neužil
zobrazit profil Tomáš Dianiška
Tomáš Dianiška
zobrazit profil Tomáš Vorel ml.
Tomáš Vorel ml.
zobrazit profil Tomáš Dastlík
Tomáš Dastlík