Elliot Page

Elliot Page

Datum narození: 21. 2. 1987
Místo narození: Halifax, Kanada
Výška: 155 cm
Profese: herec, producent
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Elliot Page, rodným jménem Ellen Page, byl za hlavní roli v dramatické komedii Juno v roce 2008 nominován na Oscara, Zlatý Glóbus a cenu BAFTA v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon.

Hereckou kariéru Elliot Page nastartoval již v mládí, kdy se ještě jako Ellen Page objevil v několika kanadských televizních pořadech a filmech, než se prosadil v mezinárodním filmovém průmyslu.

Na filmovém plátně se Elliot Page poprvé objevil v roce 2002 v roli mladé dívky Joanie v úspěšném dramatu Marion Bridge. Za něj režisér Wiebke von Carolsfeld získal na Toronto International Film Festivalu cenu za nejlepší kanadský celovečerní debut.

Za hlavní roli v dramatické komedii Juno byl Elliot Page v roce 2008 nominován na Oscara, Zlatý Glóbus a cenu BAFTA v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon.

Proslavil se též rolí Vanyi/Viktora Hargreeverse v seriálu společnosti Netflix The Umbrella Academy, natočeném podle stejnojmenné komiksové série Gerarda Waye a Gabriela Bá. Za ni Elliot Page v roce 2022 obdržel The Saturn Awards v kategorii Nejlepší vedlejší herec ve streamovaném televizním seriálu.

Kitty Pryde/Shadowcat Elliot Page ztvárnil ve sci-fi akčňácích X-Men: Poslední vzdor a X-Men: Budoucí minulost. Lucy, bojovnici proti trestu smrti, si zahrál v romantickém dramatu My Days of Mercy. Hlavní roli dostal v dobrodružné animované komedii Robodog či v dramatu Lioness.

Elliot Page důsledně zpochybňuje společenské normy a je otevřeným obhájcem práv LGBTQ+. V prosinci 2020 se veřejně přihlásil k transgenderu a nebinární orientaci a změnil si jméno z Ellen na Elliot. Za svůj přínos filmovému průmyslu a aktivismu získal řadu ocenění, včetně ceny Visibility Award udělované organizací Human Rights Campaign a ceny OUT100 Artist of the Year.

V letech 2018 až 2021 byla manželkou Elliota Pageho kanadská tanečnice a choreografka Emma Portner.

 

Další Herci

zobrazit profil Tomáš Valík
Tomáš Valík
zobrazit profil Štěpánka Haničincová
Štěpánka Haničincová
zobrazit profil Cameron Boyce
Cameron Boyce
zobrazit profil Russell Tovey
Russell Tovey
zobrazit profil Jan Hrušínský
Jan Hrušínský
zobrazit profil Marta Vančurová
Marta Vančurová
zobrazit profil Rebecca Romijn
Rebecca Romijn
zobrazit profil Chukwudi Iwuji
Chukwudi Iwuji