Miroslav Hanuš

Datum narození: 22. 5. 1963
Místo narození: Praha
Profese: herec, režisér
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Miroslav Hanuš, který se proslul jako bodrý starosta Hložánek v Ulici či nadutý major Korejs v Případech 1. oddělení, se věnuje také divadlu, kde i režíruje.

Syn známého urologa a učitelky češtiny a tělocviku nepatří do žádného rodu Hanušů. „Maminka se za svobodna jmenovala Železníková, tatínek Plecháč, a protože se nemohli shodnout, do jakého kovu půjdou, našli úplně nové příjmení - Hanuš,“ prozradil herec a režisér Miroslav Hanuš v rozhovoru pro Divadelní noviny.

MIROSLAV HANUŠ - PROČ DOSTÁVÁ ROLE KRETÉNŮ?

Na přání rodičů šel studovat vnitřní obchod na Vysoké škole ekonomické. Už během prvního ročníku zjistil, že si svou budoucnost představuje jinak, a přihlásil se ke zkouškám na DAMU. Neuspěl, přesto se nehodlal snů o herectví vzdát, a nastoupil do Vinohradského divadla alespoň jako kulisák. K dalším zkouškám na divadelní akademii se hlásil již coby jevištní mistr. Vše dopadlo, jak mělo, a Miroslav Hanuš začal vysněná studia.

Fanynky mu na děkovčky nosily jídlo

Po absolutoriu nastoupil do Středočeského divadla v Kladně. „V té době jsme na Kladně byli za hvězdy a já sám jsem měl několik fanynek, které mé herectví oceňovaly tím, že mi na jeviště neposílaly kytky, ale jídlo,“ zavzpomínal Miroslav Hanuš na své začátky. „Jedna třeba pekla vynikající buchty, ale stalo se, že jsem dostal při děkovačce v troj-kastrůlku moravského vrabce, prostě kompletní menu.“

Aby měl Miroslav Hanuš jako umělec co nabídnout, naučil se zpívat, tancovat a stepovat. Umí i hrát na klavír, saxofon, bicí, kytaru a akordeon. Divadlu naprosto propadl. Jednou se dokonce z přepracování na jevišti zhroutil.

Starostou v seriálech Ulice a Vzteklina

Miroslav Hanuš je krom hereckých schopností uznáváný režisér. Např. jeho dramatizace a režie románu Pan Kaplan má třídu rád se stala v Divadle ABC hitem.

Širokému publiku je však Miroslav Hanuš znám zejména jako velký herec malých rolí. Zahrál si nesympatického majora Korejse v seriálu Případy 1. oddělení, v němž září jako rovnocenný herecký partner skvělých filmových hvězd, jakými jsou Bolek Polívka, Ondřej Vetchý či Miroslav Vladyka, nebo bodrého starostu Tondu Hložánka v nekonečné novácké Ulici.

Dále se Miroslav Hanuš objevil v seriálech Atentát, Já, Mattoni, Četníci z LuhačovicSvět pod hlavou, Specialisté, Vodník nebo Vzteklina, kde ztvárnil další postavu starosty.

Hanuš dostal Cenu filmové kritiky

Své zásadní filmové role se Miroslav Hanuš dočkal v dramatu Nikdy nejsme sami (2016), kde klíčové postavy ztvárnili Lenka Vlasáková a Karel Roden. Miroslav Hanuš zabodoval rolí vedlejší, ze níž dostal Cenu filmové kritiky v kategorii Nejlepší herec. Za svůj výkon byl nominován na Českého lva.

Karla Bartoše, otce tragicky zesnulé zpěvačky Ivety Bartošové, Miroslav Hanuš ztvárnil v minisériích TV Nova Iveta.

O MIROSLAVU HANUŠOVI ČTĚTE ZDE>> 

Manželkou Miroslava Hanuše je choreografka a pedagožka DAMU Jana Hanušová. Mají spolu tři děti. Dcera Eliška Hanušová Bašusová je také herečka.

 

Další Herci

zobrazit profil Petr Forman
Petr Forman
zobrazit profil Jana Krausová
Jana Krausová
zobrazit profil Freddie Highmore
Freddie Highmore
zobrazit profil Miroslava Součková
Miroslava Součková
zobrazit profil Lucie Trmíková
Lucie Trmíková
zobrazit profil Justin H. Min
Justin H. Min