Milan Kňažko

Datum narození: 28. 8. 1945
Místo narození: Horné Plachtince Slovensko
Profese: herec, politik
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Milan Kňažko, držitel Ceny Thálie, se stal nejen jedním z oblíbených slovenských herců, ale též politikem.

Milan Kňažko je v první řadě slovenským hercem. Později ale nastupil i na politickou dráhu. V listopadu 1989 vkročill do politického dění, účastnil se jednání Občanského fóra a jednu dobu byl i poradcem Václava Havla.

Později začal stoupat jeho politický kredit ve slovenské vládě. Postupně byl Milan Kňažko poslancem národní rady Slovenska, ministrem mezinárodních vztahů, ministrem zahraničních věcí, ministrem kultury a v druhé vládě Vladimíra Mečiara místopředsedou. 

Během svého politického působení Milan Kňažko celkem čtyřikrát zakládal politický subjekt. V listopadu 2013 kandidoval v prezidentských volbách. V únoru 2012 způsobil dopravní nehodu, za kterou byl velmi kritizován, protože za své zavinění neprojevil ani lítost. Podrobným vyšetřováním bylo však prokázano, že nehodu nezpůsobil on, ale jiný účastník nehody, a soudní cestou byl zproštěn obžaloby v celém rozsahu.

Kňažko vrátil titul zasloužilý umělec

Jako herec ztvárnil Milan Kňažko desítky rolí, např. ve filmech Dobří holubi se vracejí, Rusalka, Život na útěku, Hranaři, Normal, Papilio nebo Můj příběh. Když v roce 1986 získal titul zasloužilý umělec, tak ho vrátil v říjnu 1989, a to kvůli nesouhlasu s režimem.

Vždy měl velmi rád divadlo a na jeho prknech si také připsal nespočet rolí, mj. ve Višňovém sadu. V roce 2002 se Milan Kňažko stal ředitelem slovenské televize Joj a v ten rok zároveň i ředitelem Mezinárodního filmového festivalu Bratislava. Jeho herecké záměry mu však zkomplikoval zdravotní stav. Naštěstí jenom dočasně.

V březnu 2017 získal Milan Kňažko Cenu Thálie za představení Shylock Divadla Na Jezerce.

S manželkou Eugenií má Milan Kňažko syna Róberta

 

 

Články o celebritě

Lasica (†81) dojímá ze záhrobí: Rozloučil se novou písní! Lasica (†81) dojímá ze záhrobí: Rozloučil se novou písní! Přestože od smrti herce Milana Lasici (†81) uběhly už dva roky, i nadále bude přinášet radost svým p... číst článek
Překvapený Milan Kňažko: Bohdalová mu zatajila svůj konec Překvapený Milan Kňažko: Bohdalová mu zatajila svůj konec Svým rozhodnutím seknout ze zdravotních důvodů s divadelní kariérou své fanoušky a kolegy Jiřina Boh... číst článek
Rozjetý mejdan ve Studiu DVA! Krausová řádila v posteli i laškování Štabrňáka a Adamovské Rozjetý mejdan ve Studiu DVA! Krausová řádila v posteli i laškování Štabrňáka a Adamovské Tolik hereckých hvězd pohromadě se už dlouho nesešlo. Staří dobří přátelé a kolegové společně a ve v... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Nela Boudová
Nela Boudová
zobrazit profil John Leguizamo
John Leguizamo
zobrazit profil Helen Mirren
Helen Mirren
zobrazit profil Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones
zobrazit profil Kordula Stropnická
Kordula Stropnická
zobrazit profil Martina Preissová
Martina Preissová
zobrazit profil Andrew Garfield
Andrew Garfield