Juraj Ďurdiak

Datum narození: 27. 4. 1952
Místo narození: Bratislava, Československo
Profese: herec, podnikatel
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Slovenský Herec Juraj Ďurdiak, který se českým divákům vryl do paměti jako princ Velen z pohádky Princ a Večernice, se po revoluci stal podnikatelem a uměleckým šéfem bratislavské Nové scény.

Po studiu operního zpěvu na bratislavské konzervatoři a herectví na VŠMU se Juraj Ďurdiak stal roku 1979 členem trnavského zájezdového Divadla pro děti a mládež, v němž působila mj. též Hana Gregorová. Od roku 1983 byl Juraj Ďurdiak členem Poetického souboru bratislavského Divadla Nová scéna. Roku 1987 začal působit v Komorní opeře při slovenské filharmonii a roku 1989 se stal stálým hostem Komorní opery Slovenského národního divadla.

JURAJ ĎURDIAK – Z PRINCE KLAUNEM NA INTERNETU

V 90. letech 20. století se Juraj Ďurdiak vydal na podnikatelskou dráhu, s níž skončil po tragické smrti své sestry, herečky Judity Ďurdiakové. V letech 2003 až 2006 byl uměleckým ředitelem Nové scény v Bratislavě. V letech 2006 až 2010 působil jako manažer Štúdia L+S (Lasica + Satinský). Začal také vyučovat na konzervatoři v Bratislavě.

Na televizní obrazovce se Juraj Ďurdiak poprvé objevil roku 1968, a to v romantickém snímku Málka. Jednu z klíčových postav ztvárnil v dramatu Havária (1973), hlavní v maďarské komedii Klavír ve vzduch (1976). Pak přišla nabídka do české pohádky Princ a Večernice (1979), kde si zahrál prince Velena, jehož otec, král v podání Vladimíra Menšíka, jej vyšle hledat sestry (Julie Jurištová, Zlata Adamovská, Ivana Andrlová), které si odvedli bratři Večernice (Libuše Šafránková). V české totalitní produkci se mihl v rodinném seriálu Dynastie Nováků (1982). Po Sametové revoluci to bylo v Románu pro ženy (2004) režiséra Filipa Renče natočeném podle knihy Michala Viewegha, v němž hlavní roli ztvárnila Zuzana Kanócz, či v česko-slovenské pohádce Zázračný nos (2016).

DALŠÍ INFO O JURAJI ĎURDIAKOVI ČTĚTE ZDE

 

Další Herci

zobrazit profil Jiřina Švorcová
Jiřina Švorcová
zobrazit profil Ladislav Ondřej
Ladislav Ondřej
zobrazit profil Marek Šimon
Marek Šimon
zobrazit profil Aunjanue Ellis
Aunjanue Ellis
zobrazit profil Zdena Hadrbolcová
Zdena Hadrbolcová
zobrazit profil Dalibor Buš
Dalibor Buš