Radoslav Brzobohatý

Datum narození: 13. 9. 1932
Datum úmrtí: 12. 9. 2012
Místo narození: Vrútky
Profese: herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Radoslav Brzobohatý, jeden z nejmilovanějších českých herců, byl charakteristický svým výjimečným charismatem. To z něj srší v historickém Atentátu, v režimem zakázaném Uchu i v pohádce Princ a Večernice, kde se předvedl jako zlovolný čaroděj Mrakomor. Do desítek postav se vžil Radoslav Brzobohatý i v Divadle na Vinohradech, kde uchvacoval publikum přes třicet let. Svou bohatou osobnost pak vtiskl do divadla vlastního, které založil se svou ženou, herečkou Hanou Gregorovou, v roce 2004.

Syn námořníka se vyučil mechanikem pletařských strojů. Po studiích na DAMU vykročil na scény divadel v Kolíně, Mostě, Olomouci nebo Příbrami. Na Vinohrady zavítal poprvé v roce 1967. Neminula ho dramata Oldřich a Božena, Faust, Krysař nebo Král Krysa. Ve svém Divadle Radka Brzobohatého se předvedl v Tančírně, Dvanácti rozhněvaných mužích i v hudební Kleci bláznů. Muzikál mu nabídl roli i do Anděla s ďáblem v těle či do Řeka Zorby.

Jedinečnou hereckou i osobnostní kvalitu dokazoval Radoslav Brzobohatý zejména ve filmu a v televizi. Jeho jméno zdobí komedie Všichni dobří rodáci, Dáma na kolejích, Pěnička a Paraplíčko i mrazivě neposlušné Sněženky a machři. Objevil se mimoto v seriálech F. L. Věk, Cirkus Humberto či Vyprávěj. Moudrost a tvrdohlavost stáří ztvárnil coby Prosinec v pohádce Dvanáct měsíčků. Se svou v pořadí druhou manželkou, herečkou Jiřinou Bohdalovou, exceloval kromě Ucha i ve svém posledním snímku Vrásky z lásky.

V roce 1988 získal Radoslav Brzobohatý titul zasloužilého umělce. O čtrnáct let později obdržel za celoživotní uměleckou práci Cenu Senior Prix. Obsadil i čestný post dvorany slávy ankety TýTý. Tvůrci krimi dramatu Ve stínu mu věnovali premiéru svého snímku, přestože si v něm nezahrál.  

S první manželkou, herečkou Janou Kolářovou, měl dceru Radanu. Jiřinu Bohdalovou opustil Radoslav Brzobohatý v roce 1981. Zamiloval se tehdy do své třetí ženy Hany Gregorové, se kterou vychoval syna Ondřeje. Valašský patriot, vášnivý skaut a milovník Slovenska zemřel den před svými osmdesátými narozeninami 12. září 2012. Zpráva o jeho smrti zapříčiněné prasknutím výdutě aorty zasáhla jak jeho rodinu a kolegy, tak velkou část národa. Odešel totiž velký člověk, odešel znamenitý herec. 

 

Články o celebritě

ODHALENÍ JAKO HROM! Brzobohatý a Písařovicová už to netají ODHALENÍ JAKO HROM! Brzobohatý a Písařovicová už to netají Když někdo na akci pozve Ondru Brzobohatého, přijde Ondra Brzobohatý (41). Ovšem, stojí-li na pozván... číst článek
Brzobohatý přiznal: Strach o zdraví mámy Gregorové (71)! Brzobohatý přiznal: Strach o zdraví mámy Gregorové (71)! Herečka Hana Gregorová (71) je nejstarší účastnicí slovenské taneční show, která už za několik dní o... číst článek
Divočina na ČS plese: Fešák Němec se válel na zemi, Brzobohatému přerostla manželka přes hlavu a těhotná moderátorka! Divočina na ČS plese: Fešák Němec se válel na zemi, Brzobohatému přerostla manželka přes hlavu a těhotná moderátorka! Největší zábavou na Česko-Slovenském plese nebyl tanec, ale focení u hlavní stěny. Na fotku se sice ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Vanda Hybnerová
Vanda Hybnerová
zobrazit profil Viktor Preiss
Viktor Preiss
zobrazit profil Tomáš Pavelka
Tomáš Pavelka
zobrazit profil Jarmila Bursová
Jarmila Bursová
zobrazit profil Dave Bautista
Dave Bautista
zobrazit profil Marek Adamczyk
Marek Adamczyk
zobrazit profil Miroslav  Táborský
Miroslav Táborský