Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård

Datum narození: 13. 6. 1951
Místo narození: Göteborg, Švédsko
Výška: 191 cm
Profese: herec, producent
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Stellan Skarsgård, jeden z nejslavnějších švédských herců, dostal v roce 2020 Zlatý glóbus za ztvárnění Borise Shcherbiny v historické minisérii Černobyl (Chernobyl).

Na filmovém plátně Stellan Skarsgård debutoval v roce 1972, a to hned vedlejšími postavami ve švédských dramatech Strandhugg i somras a Firmafesten. Od té doby si zahrál ve víc než stovce snímků, a to nejen skandinávských, ale i hollywoodských a mezinárodních.

Stal se i seriálovou hvězdou. Stellan Skarsgård jednu z klíčových postav ztvárnil v krimi seriálu River, v historickém Černobylu (Chernobyl) či v sci-fi dobrodružných sériích Andor. Za roli Borise Shcherbiny v minisérii Černobyl dostal Zlatý glóbus.

Na Zlatý glóbus byl Stellan Skarsgård nominován za roli profesora Geralda Lambeaua v psychologickém dramatu Dobrý Will Hunting.

Stříbrného medvěd za nejlepší mužský herecký výkon z Berlinale (Berlin International Film Festival) Stellan Skarsgård získal za ztvárněním dobromyslného a mírně postiženého muže, který pomáhá na farmě, kde ho terorizuje krutý šéf, v dramatu Slabomyslný vrah (Den enfaldige mördaren).

Cena za přínos světovému filmu si Stellan Skarsgård odnesl z European Film Awards za své výkony v oscarovém snímku Dobrý Will Hunting (zlatou sošku dostali Robin Williams, Ben Affleck a Matt Damon) a v mysteriózním historickém dramatu Amistad.

Kromě již zmíněných snímků se Stellan Skarsgård předvedl ve filmech Proradná jak voda (Falsk som vatten), Skleněný dům (The Glass House), Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest), Mamma Mia!, Bezva chlap (En ganske snill mann), Muži, kteří nenávidí ženy (The Girl with the Dragon Tattoo) či Nymfomanka, část I. a II.

Německého desátníka Hanse Stellan Skarsgård ztvárnil v koprodukčním dramatu Václava Marhoula Nabarvené ptáče (2019).

Jednu z výrazných postav, barona Vladimira Harkonnena, si Stellan Skarsgård stříhl v kultovních sci-fi dramatech natočených podle knih Franka Herberta Duna (Dune: Part One) z roku 2021 a Duna: Část druhá (Dune: Part Two) z roku 2023.

Manželkou Stellana Skarsgårda byla v letech 1975 až 2007 herečka My Skarsgård. V roce 2009 se jeho chotí stala filmová producentka Megan Everett-Skarsgard, s nímž má dvě děti. Celkem má slavný Švéd osm potomků.
 

 

Další Herci

zobrazit profil Robert  Englund
Robert Englund
zobrazit profil Jáchym Novotný
Jáchym Novotný
zobrazit profil Arley Jover
Arley Jover
zobrazit profil Bradley Cooper
Bradley Cooper
zobrazit profil Veronika Arichteva
Veronika Arichteva
zobrazit profil Daniel Craig
Daniel Craig
zobrazit profil Miroslav Etzler
Miroslav Etzler
zobrazit profil Tom Hiddleston
Tom Hiddleston