Zendaya

Datum narození: 1. 9. 1996
Místo narození: Oakland, Kalifornie, USA
Profese: herečka, zpěvačka, modelka, tanečnice, spisovatelka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Zendaya, celým jménem Zendaya Maree Stoermer Coleman, je držitelkou Zlatého glóbu za hlavní roli v dramatickém seriálu Euforie (Euphoria) a dvou cen Emmy.

Cestu do showbyznysu si Zendaya našla již jako školačka, a to coby modelka a tanečnice.

Do povědomí veřejnosti se Zendaya dostala díky ztvárnění ústředních postav v seriálech Tajný život K.C. (K.C. Undercover) a Euforie (Euphoria), za niž dostala Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka v seriálu – drama.

The Saturn Awards Zendaya obdržela za svůj výkon ve vedlejší roli v jednom ze Spider-Manů, v nichž hrála, a to ve Spider-Man: Daleko od domova.

V kultovních sci-fi dramatech natočených podle knih Franka Herberta Duna (Dune: Part One) z roku 2021 a Duna: Část druhá (Dune: Part Two) z roku 2023 Zendaya ztvárnila postavu Chanii, mladé domorodé obyvatelky z řad fremenů, kteří jediní jsou schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině.

V roce 2022 byla Zendaya časopisem Time zařazena na seznam stovky nejvlivnějších lidí světa. Jako módní ikona se proslavila svými odvážnými a inovativními modely, čím se zařadila mezi nejlépe oblékané ženy.

Kromě herectví se Zendaya úspěšně věnuje psaní a hudební kariéře. Vydala mj. singly jako Replay a Something New. Stala se držitelkou dvou cen Emmy. Napsala knihu s názvem Between U and Me: How to Rock Your Tween Years with Style and Confidence.

Otec Zendayay, Kazembe Ajamu Coleman, je Afroameričan s kořeny v Arkansasu, matka, Claire Stoermer, má německé a skotské předky. Herečka je nejmladší z šesti sourozenců.

 

Další Herci

zobrazit profil Michaela Doležalová
Michaela Doležalová
zobrazit profil Ladislav Županič
Ladislav Županič
zobrazit profil Stevie Ryan
Stevie Ryan
zobrazit profil Chuck Norris
Chuck Norris
zobrazit profil Johana Munzarová
Johana Munzarová
zobrazit profil Merritt Wever
Merritt Wever
zobrazit profil František Skopal
František Skopal
zobrazit profil Ray Stevenson
Ray Stevenson