Blanka Bohdanová

Datum narození: 4. 3. 1930
Datum úmrtí: 3. 10. 2021
Místo narození: Plzeň
Profese: herečka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Herečka Blanka Bohdanová byla nositelkou cen Thálie za činoherní mistrovství a mimořádný jevištní výkon. Obdržela také ocenění za dabing.

Dlouholetá členka činohry Národního divadla Blanka Bohdanová, úspěšná herečka, ale též malířka, výtvarnice a pedagožka, začala hrát divadlo už v dětství. Do té doby se datuje i její touha po výtvarném studiu na keramické škole. Vzhledem k tomu, že byla druhá světová válka, rodiče se obávali o její budoucnost, a tak ji poslali raději na obchodní akademii. Po válce vystudovala brněnskou JAMU.

BLANKA BOHDANOVÁ – PROČ TRPĚLA JAKO ZVÍŘE?

První angažmá Blanka Bohdanová dostala v divadle v Pardubicích. Když přesídlila do Prahy, hrála nejdříve v Městských divadlech pražských, v divadle E. F. Buriana a poté, tedy v roce 1966, zakotvila v Národním divadle. Je nositelkou Thálií – ceny za celoživotní činoherní herectví a ceny za mimořádný jevištní výkon v kategorii činohra ženy. Roku 1985 obdržela titul zasloužilá umělkyně. Léta vyučovala herectví na pražské konzervatoři. Svá díla v oblasti malířství a grafiky často vystavovala nejen v České republice, ale také v cizině. Je držitelkou cen Františka Filipovského za dabing. Svůj hlas propůjčila Sugar v slavném snímku Někdo to rád horké (1959), Ditě Saxové ve stejnojmenném velkofilmu z roku 1967 či Daisy Werthanové v trháku Řidič slečny Daisy (1989).

Před kamerou poprvé stanula v dramatu Otakara Vávry Občan Brych (1958). A pak šla z role do role. Ztvárnila řadu hlavních postav, například v dramatech Odcházeti s podzimem (1965) či Evženie Grandetová (1966). O příliv nabídek k natáčení jí výrazně připravila normalizace. Roku 1969 si s Rudolfem Hrušínským střihla hlavní roli opět v dramatu Bellevue a odjela na stáž do Velké Británie. Pak se – za trest - objevovala na televizní obrazovce jen zřídka, například se mihla v Třiceti případech majora Zemana, alias Vladimíra Brabce. V tomto seriálu si zahrála většina úspěšných českých herců (někteří dostali i více rolí). Jmenujme například Radoslava Brzobohatého, Jaroslavu Obermaierovou či Františka Němce.

Po vyobcování z řad neobsazovanějších hereček dostala jen pár větších rolí, například v pohádce Krása (1976) s Taťjanou Medveckou a Petrem Štěpánkem.

Hrála v komediích Křtiny (1981), Když rozvod, tak rozvod (1982) nebo v seriálech My všichni školou povinní (1984) a Třetí patro (1985). V těchto dílech se potkala s kolegy, jako jsou Miloš Kopecký, Vladimír Menšík, Veronika Žilková, Jan Čenský, Miroslav Vladyka, Jiří Bartoška, Jana Šulcová.

Po pádu totality se opět vrátila před kameru a sehrála před ní na dvě desítky postav. Třeba i hlavních, jako v dramatickém třináctidílném seriálu Hynka Bočana Hotel Herbich (1999), a to po boku Jiřího Langmajera, Barbory Munzarové, Simony Postlerové, Jana Kačera, Zuzany Bydžovské, Zlaty Adamovské či Pavla Kříže.

Herečka Blanka Bohdanová měla syna Vlada Bohdana.

Blanka Bohdanová zemřela 3. října 2021. Bylo jí 91 let.

 

 

Další Herci

zobrazit profil Petr Batěk
Petr Batěk
zobrazit profil Michael Sheen
Michael Sheen
zobrazit profil Ljuba Krbová
Ljuba Krbová
zobrazit profil Martin Freeman
Martin Freeman
zobrazit profil Pavel Skřípal
Pavel Skřípal
zobrazit profil Jamie McShane
Jamie McShane