Miroslav Vladyka

Miroslav Vladyka

Datum narození: 24. 9. 1959
Místo narození: Praha
Profese: Herec
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Miroslav Vladyka tíhne ke komediím. V 90. letech se ale prosadil i jako výborný moderátor a dabér.

Hereckou kariéru odstartoval Miroslav Vladyka už v útlém dětství. Na herectví jako povolání ale v té době nepomýšlel, protože byl velmi úspěšným kanoistou a chtěl se stát námořníkem. Naštěstí své rozhodnutí přehodnotil.

Po absolutoriu na pražské DAMU účinkoval Miroslav Vladyka ve Vinohradském divadle, kde tíhnul především ke komediálním rolím. Toto anažmá narušila pouze povinná vojenská služba. V roce 1996 pak odešel do divadelního Studia Ypsylon.

Zahrál si v My všichni školou povinní nebo Zdivočelé zemi

Herecká kariéra na filmových plátnech ho provázela již od dětství. Malé role vystřídaly ty velké a český divák si Miroslava Vladyku zamiloval. Spíše než v celovečerních filmech ale Miroslav Vladyka účinkoval v televizních seriálech, inscenacích či pohádkách. Nejznámějšími jsou: My všichni školou povinní, Co takhle svatba, princi?, Křeček v noční košili nebo Zatmění všech sluncí.

V devadesátých letech se pak objevil v seriálech Zdivočelá země a Život na zámku. V posledních letech se už na plátně s Miroslavem Vladykou český divák tolik nesetkává. Jedním z jeho posledních filmů je Román pro muže, kde hraje „hloupého“ bratra Miroslava Donutila. A menší roli dostal v komedii Doktor od jezera hrochů. V oblíbeném seriálu Případy 1. oddělení hraje odstrkovaného, ne příliš nadaného detektiva.

Miroslav Vladyka ale není pouze hercem. V 90. letech moderoval spolu s Josefem Dvořákem zábavný pořad Šance. Jeho hlas spolu s hlasem Báry Štěpánové nás v pořadu Cestománie provedl po celém světě. A dále se také věnoval dabingu. Namluvil například postavu Kocoura z britského sitcomu Červený trpaslík. V současné době je Miroslav Vladyka na volné noze, stále však hostuje v Divadle ABC, divadle Rokoko a Studiu Ypsylon. Je rozvedený a má tři děti.

 

Články o celebritě

Proměny pohádkových princů: Do kterého z nich se zub času nelítostně zakousnul? Proměny pohádkových princů: Do kterého z nich se zub času nelítostně zakousnul? Vánoce bez pohádek? Není možná. A pohádky bez udatných princů? Jistě si je dokážeme představit, ale ... číst článek
POŘÁDNÁ BOUŘKA! Kopta o neshodách s Vrbickou POŘÁDNÁ BOUŘKA! Kopta o neshodách s Vrbickou Dlouhodobě platí za stabilní pár, to ovšem neznamená, že je manželství herců Václava Kopty (58) a Si... číst článek
Rozjařená premiéra Bodyguarda: Laškující Felix, nadupané dekolty a Vladyka s paní „Columbovou“ Rozjařená premiéra Bodyguarda: Laškující Felix, nadupané dekolty a Vladyka s paní „Columbovou“ Na dlouho očekávané premiéře muzikálu The Bodyguard se celebrity chtěly blýsknout nejenom outfity, a... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Štěpánka Fingerhutová
Štěpánka Fingerhutová
zobrazit profil Jiří Krampol
Jiří Krampol
zobrazit profil Soňa Norisová
Soňa Norisová
zobrazit profil Alex Borstein
Alex Borstein
zobrazit profil Jiří Lábus
Jiří Lábus
zobrazit profil Miroslav Hanuš
Miroslav Hanuš
zobrazit profil Jakub Prachař
Jakub Prachař
zobrazit profil Martin Myšička
Martin Myšička