Libuše Havelková

Datum narození: 11. 5. 1924
Datum úmrtí: 6. 4. 2017
Místo narození: České Budějovice
Profese: herečka, dabérka, pedagožka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Libuše Havelková, matka hudebníka, režiséra a scenáristy Ondřeje Havelky, si zahrála v oscarových Ostře sledovaných vlacích. Děti ji znaly z Kouzelné školky.

Kromě divadla Libuše Havelková pracovala jak pro televizi a film, tak pro rozhlas a dabing. Po studiích na konzervatoři absolvovala DAMU, kde stála u zrodu školní scény DISK.

LIBUŠE HAVELKOVÁ - ROZHOVOR ČTĚTE ZDE>>

Třicet let Havelková hrála v ND

Po angažmá v Ostravě byla Libuše Havelková členkou Činohry Národního Divadla (1960 až 1991). Od 50. let 20. století vyučovala na DAMU; v 70. a 80. letech byla docentkou a proděkankou. Stala se držitelkou ocenění, jako jsou Národní cena ČSR (1976), zasloužilá členka ND (1978) a titul zasloužilá umělkyně (1981).

Ve filmu Robinsonka (1956), natočeném podle knihy Marie Majerové, v němž se třináctileté dívka snaží po smrti matky postarat jak o novorozeného bratříčka, tak o jejich otce, Libuše Havelková ztvárnila jednu z ústředních postav.

Posléze se Libuše Havelková představila v dodnes sledovaných snímcích, jako jsou Král Šumavy, Starci na chmelu či oscarový film Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky s Václavem Neckářem v hlavní roli.

Libuše Havelková jako kouzelná babička

Do povědomí široké divácké veřejnosti se Libuše Havelková dostala zejména rolí matky Hamrové v normalizačním seriálu o združstevňování vesnice Nejmladší z rodu Hamrů (1975). Od té doby se před kamerou objevovala jako starostlivá maminka či babička, a to v řadě inscenací a seriálů. Takovou postavu si zahrála třeba v rodinném seriálu Tajemství proutěného košíku (1977).

O LIBUŠI HAVELKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Diváci si Libuši Havelkovou budou pamatovat také jako představitelku kouzelných babiček a tetiček z řady studiových televizních pohádek a také z pásma pro děti Kouzelná školka, které často moderovala.

Svou poslední výraznější roli Libuše Havelková ztvárnila v komedii Jak ukrást Dagmaru (2001), naposledy se objevila v rodinném filmu Modrý tygr (2011), který je fantazií o tom, že by se takové zvíře objevilo ve městě.

Havelka se vydal ve šlépějích rodičů

Manželem Libuše Havelkové byl hudební skladatel Svatopluk Havelka. Jejich syn Ondřej Havelka se vydal ve šlépějích svých slavných rodičů. Stal se z něj známý herec, zpěvák, moderátor, režisér, scénárista a tanečník. Kromě něj měl pár ještě starší dceru Danielu.

Libuše Havelková zemřela po dlouhé těžké nemoci 6. dubna 2017. Bylo jí 92 let.

 

Články o celebritě

Ondřej Havelka ženil syna Vojtu: „Ano“ zapili slivovicí! Ondřej Havelka ženil syna Vojtu: „Ano“ zapili slivovicí! Konečně do toho praštil. Vnuk herce Jiřího Líra (†72) z Vesničko má středisková a televizní babičky ... číst článek
Magda Reifová (55) alias Majda z Kouzelné školky: Operace srdce! Magda Reifová (55) alias Majda z Kouzelné školky: Operace srdce! Prostřednictvím televizních obrazovek rozdává dětem radost a úsměv jako Majda z Kouzelné školky. Her... číst článek
Havelka přesídlil na Kanáry: Vilu za miliony mu vykouzlila »babička Libuška« Havelková (†92)! Havelka přesídlil na Kanáry: Vilu za miliony mu vykouzlila »babička Libuška« Havelková (†92)! Po vzoru hitmakera Michala Davida (58), který si zakoupil vilu na Tenerife, si swingař Ondřej Havelk... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Luke Thompson
Luke Thompson
zobrazit profil Patricia Volny
Patricia Volny
zobrazit profil Jana Andresíková
Jana Andresíková
zobrazit profil Michael B. Jordan
Michael B. Jordan
zobrazit profil Frances Fisher
Frances Fisher
zobrazit profil Charlotte Doubravová
Charlotte Doubravová
zobrazit profil Kit Harington
Kit Harington
zobrazit profil Michaela Maurerová
Michaela Maurerová