Ondřej Havelka

Datum narození: 10. 10. 1954
Místo narození: Praha
Profese: herec, režisér, zpěvák, tanečník, scénárista
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Ondřej Havelka, režisér, herec, zpěvák, scénárista, tanečník, stepař a frontman svého orchestru, založil úspěšnou kapelu Melody Makers.

Za studentských let se Ondřej Havelka vůbec nechtěl věnovat zrovana herectví. Přestože upřednostňoval hudbu, zejména bigbít, blues a skladby Jaroslava Ježka, Voskovce + Wericha, vystudoval DAMU. Oblíbil si tehdejší Studio Ypsilon, v němž často hráli swingové melodie a americké šlágry 20. a 30. let 20. století, a zde již ve čtvrtém ročníku dostal stipendium. Jeho nejznámější role byly v hrách Voni jsou hodnej chlapec, kde ztvárnil postavu Haška, či ve hře Život a smrt Karla Hynka Máchy, v níž od režiséra Jana Schmida dostal opět tu hlavní.

Po DAMU zamířil i na JAMU

Od roku 1975 Ondřej Havelka zpíval v Originálním pražském synkopickém orchestru, v němž začal interpretovat hudbu 20. až 40. let minulého století. To jej přimělo k rozhodnutí přihlásit se do oboru operní režie na JAMU, kde se věnoval i hudebnímu divadlu a muzikálu.

Ve filmu si Ondřej Havelka poprvé zahrál v komedii Řeknem si to příští léto (1977), a to hned postavu ústřední, po boku s Markétou Fišerovou, Petrem Haničincem, Karolinou Slunéčkovou, Františkem Filipovským, Svatoplukem Skopalem a Pavlem Zedníčkem. Mezi jeho další známé postavy patří učitel ve filmu Krakonoš a lyžníci, Arnošt v komedii Václava Vorlíčka Já nejsem já (1985) či Jiří Oulický ve filmu i v televizním seriálu Saturnin (1994), které byly natočeny podle humoristického románu Zdeňka Jirotky.

Od roku 1995 hraje swing s Melody Makers

Roku 1995 Ondřej Havelka založil skupinu Melody Makers (MM), s níž se pustil do interpretace hudební éry blues a swingu 20. až 40. let 20. století. Kapela vydala řadu desek (Mě to tady nebaví, Pocta George Gershwinovi, Jen pro ten dnešní den, Vzpomínky na hvězdný prach, Rhapsody in blue room a Rozvrkočení). Největší filmové hity swingu dvacátého století skupina uvedla v klipové úpravě v dokumentárním filmu Děkuji, bylo to krásné (1998).

UMĚLCOVY FINANČNÍ PROBLÉMY KVŮLI MM?

Ani poté, co se z Ondřeje Havelky stal uznávaný hudebník a tanečník, nepřestal se pouštět i do dalších oblastí umělecké činnosti. Např. napsal scénář a režíroval dokument Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský (1999) – v obsazení: Vlastimil Brodský, Ondřej Havelka, Emília Vášáryová, zahrál si v seriálech Stříbrná paruka a Trapasy nebo ve válečném dramatu Tenkrát v ráji natočeném podle stejnojmenného románu spisovatele a scénáristy Josefa Urbana. Mezinárodního uznání dosáhla jeho režijní práce na zfilmování opery Orfeo ed Euridice od Christopha Willibalda Glucka v Zámeckém divadle v Českém Krumlově a v interiérech tamějšího zámku.

Ondřej Havelka je synem hudebního skladatele Svatopluka Havelky a herečky Libuše Havelkové. Oženil se s dcerou herce Karla Líra Kateřinou, s níž má syna Vojtěcha. Ze vztahu s manažerkou Alicí Kovácsovou se mu narodili dcera Rozálii a syn Attila. Nevlastní sourozenci Rozálie a Vojtěch si spolu zahráli v otcově muzikálu Zločin v posázavském pacifiku.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O ONDŘEJI HAVELKOVI ČTĚTE ZDE

 

Články o celebritě

6 let od smrti »babičky« Libušky Havelkové (†92): Bolestný konec v Kouzelné školce! 6 let od smrti »babičky« Libušky Havelkové (†92): Bolestný konec v Kouzelné školce! Libuše Havelková (†92) dlouhá léta neodmyslitelně patřila k pořadu pro děti Kouzelná školka. Na sklo... číst článek
Historie filmových cen: Český lev zařval už potřicáté! Historie filmových cen: Český lev zařval už potřicáté! Za 30 let se Český lev hodně proměnil. Z Lucerny se přesunul do Rudolfina, soška změnila vzhled, mod... číst článek
Blesk před Českým lvem zjišťoval: Proč vyhrávají filmy bez diváků? Blesk před Českým lvem zjišťoval: Proč vyhrávají filmy bez diváků? Český lev letos zařve už potřicáté a opět ocení české filmové tvůrce. Ředitelka České filmové a tele... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Jonáš Ledecký
Jonáš Ledecký
zobrazit profil Petr Našic
Petr Našic
zobrazit profil Marek Brodský
Marek Brodský
zobrazit profil Ruby Rubacuori
Ruby Rubacuori
zobrazit profil Lucie Hunčárová
Lucie Hunčárová
zobrazit profil Olbram Zoubek
Olbram Zoubek