Pavel Opočenský

Datum narození: 7. 8. 1954
Místo narození: Karlovy Vary
Profese: sochař
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Nonkonformní sochař Pavel Opočenský je mediálně známý především pro své soudní procesy. Brzy po návratu z emigrace zabil mladého skinheada, který ohrožoval okolí. Soudem byl osvobozen, ale do vězení se přesto na několik let dostal - za sex s nezletilými dívkami.

Pavel Opočenský se vyučil se šperkařem. Ve svých pětadvaceti podepsal Chartu 77, v roce 1979 emigroval na padělaný kamarádův pas do Německa, pak odjel do USA. V Americe se kromě šperkařství začal věnovat sochařině a tvorbě prostorových objektů. Z emigrace se vrátil v devadesátých letech. Krátce po svém návratu se na jaře 1991 připletl na Vinohradech k útoku agresivních skinheadů na cizí lidi. Pavel Opočenský se napadených zastal a když na něj zaútočil jeden ze skinheadů tonfou (kovová tyč s držadlem), bodl jej. Sedmnáctiletý skinhead Aleš Martinů tomuto zranění podlehl. Pavel Opočenský byl nejprve odsouzen k podmíněnému trestu, po odvolání státního zástupce k trestu nepodmíněnému, nakonec byl čin překlasifikován vrchním soudem jako nutná sebeobrana. Veřejnost stála tou dobou na sochařově straně, ale skini Pavlu Opočenskému jeho čin nezapomněli. Opakovaně bořili jeho výstavy a Daniel Landa natočil videoklip k písni Zatracení hoši s jasnou narážkou na spornou událost. V klipu je lynčován muž s brýlemi a nožíkem v ruce a nikdo nemůže být na pochybách, koho ten lynčovaný muž znázorňuje.

V roce 2004 a pak v roce 2005 však proběhla jiná kauza, která připravila sochaře na pár let o svobodu. Byl odsouzen k celkem šesti rokům vězení za pohlavní zneužívání nezletilých dívek. Dříve příznivě nakloněné veřejné mínění sochař ztratil a získal tituly jako úchyl nebo pedofil. Pavel Opočenský si byl svého chování plně vědom. "Spáchal jsem trestný čin a teď za to budu pykat," uvedl a přirovnal se k jiným umělcům se slabostí pro nedospělé dívky jakými byli například Charlie Chaplin, Roman Polanski či Woody Allen. "Kdybyste je viděli! Mají nesmírný půvab," uváděl na svou obhajobu. V případě zneužívání mladých dívek byla stíhána a odsouzena též jeho přítelkyně (pozdější manželka) Julie, a to k 50 hodinám obecně prospěšných prací za to, že zprostředkovávala některým dívkám po telefonu poslech jejích sexuálních hrátek s Opočenským. Celá kauza vyvolala značnou mediální pozornost a Pavel Opočenský se stal jedním z nejznámějších vězňů v České republice. Trest si odpykával na Pankráci a pracoval zde ve stejné vězeňské dílně jako dvacet let před ním kamarád Václav Havel, budoucí prezident. V dubnu 2006 byl podmínečně propuštěn. Manželství s Julii Opočenskou, se kterou má sochař potomka Maxe Opočenského, vydrželo sedm let.  Poté se rozvedli, Pavel Opočenský však šel své bývalé ženě do dalšího svazku v roli svědka.

Pavel Opočenský má na svém kontě několik desítek samostatných výstav. Experimentuje s materiály, například v roce 2014 uspořádal výstavu šperků z použitých snowboardů. Česká veřejnost ho vnímá ale spíše jako sochaře, známý je jeho jedenáctitunový pomník bratří Čapků v Praze.

 

Další Umělci

zobrazit profil Andrea Opavská
Andrea Opavská
zobrazit profil Karel Štědrý
Karel Štědrý
zobrazit profil Michal Ožibko
Michal Ožibko
zobrazit profil Martin Bárta
Martin Bárta
zobrazit profil Géza Röhrig
Géza Röhrig
zobrazit profil Karel Vladyka
Karel Vladyka
zobrazit profil Vojtěch Kokeš
Vojtěch Kokeš
zobrazit profil Hanno Brühl
Hanno Brühl