Pavel Bobek

Datum narození: 16. 9. 1937
Datum úmrtí: 20. 11. 2013
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, architekt
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Na pražské Fakultě architektury a pozemního stavitelství propadl rokenrolu. Vryl se Pavlu Bobkovi přímo pod kůži. Byl jeho součástí déle než půl století. Za tu dobu vydal Bobek přes dvacet alb, nazpíval nesčetně hitů a předvedl se v mnoha představeních pražského divadla Semafor. Zazpíval si i s otcem světového country Johnnym Cashem. Melodii z žil mu nevzaly ani zdravotní potíže.

Během studií zpíval s fakultní skupinou FAPS. Později působil zpěvák Pavel Bobek ve Studiu bigbeatové hudby a v divadle Paravan. ČVUT v Praze vystudoval v roce 1961. O dvě léta později začal zpívat se skupinou Olympic, kde pobyl do roku 1965. Stálým členem Semaforu byl až do konce osmdesátých let. Účinkovali v něm mimo jiné i s Miroslavem Horníčkem ve vlastní show Dva muži někde.

Mezi Bobkovy nejznámější hity patří například Veď mě dál, cesto má, Stůj klidně stůj, Pojď dál a zpívej, anebo S tím bláznem si nic nezačínej. S peckou Oh, Ruby, nechtěj mi lásku dát se vyzpíval až na první místo hitparády Supraphonu. Druhý byl pak s písní Houston. Úspěch měl také song Lásko, mě ubývá sil. Známé jsou i jeho duety s Marií Rottrovou či Yvonne Přenosilovou.

Od roku 1982 koncertoval se skupinou Groš. Spolupracoval i s pianistou Milošem Nopem a jeho manželkou zpěvačkou, skladatelkou a pedagožkou Lídou Nopovou. Kvalitu jejich tvorby oceňovalo jak publikum, tak odborná kritika. V roce 1980 získal ocenění Zlatá Porta za zásluhy a rozvoj country music. Nyní vystupuje s kapelou Malina band.

Úspěšnou životní dráhu zbrzdilo v roce 2005 těžké onemocnění, kvůli kterému prožil dva týdny v umělém spánku. Svůj boj ale nevzdal. Zotavil se, vydal nová alba v roce 2005 a 2007 a vyrazil na další rokenrolovou tour. V roce 2013 byl Akademií populární hudby zvolen do Síně slávy. Koncem roku pak zemřel.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Tereza Černochová
Tereza Černochová
zobrazit profil Hana Ulrychová
Hana Ulrychová
zobrazit profil Magdalena Kožená
Magdalena Kožená
zobrazit profil Hana Horká
Hana Horká
zobrazit profil Iveta Bartošová
Iveta Bartošová
zobrazit profil Ondřej Hejma
Ondřej Hejma
zobrazit profil Martha Elefteriadu
Martha Elefteriadu
zobrazit profil Helena Zeťová
Helena Zeťová