Luděk Sobota

Datum narození: 27. 5. 1943
Místo narození: Praha
Profese: herec, komik, dabér
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Herec Luděk Sobota byl léta pro značnou část diváků komikem se svérázným stylem nekňuby. Až v seriálu Okresní přebor dostal příležitost předvést, že mu nedělá problém zvládnout i jiné, než jen komediální role.

Luděk Sobota vystudoval dopravní průmyslovku, poté absolvoval herectví na DAMU. Jeho silnou stránkou byla komika, přestože měl schopnost hrát dobře i charizmatičtější role. Zakládal si především na vlastních textech a improvizaci.

JAK LUDĚK SOBOTA PŘIŠEL O SYNA

Komiku nasál v souboru Ypsilon pod vedením Jana Schmida, kde hrál od roku 1968. V letech 1973 až 1990 působil v pražském Semaforu, kde ve scénkách s Miloslavem Šimkem a Petrem Nárožným dovedl k dokonalosti typ svého poplety.

Svůj talent a mnohočetné zkušenosti z divadla dokázal Luděk Sobota zúročit i na stříbrném plátně. Jeho první celovečerní filmy Jáchyme, hoď ho do stroje (1974) a Zítra to roztočíme drahoušku (1976) se staly stálicemi na poli televizní zábavy a studnicemi vtipné hlášky se udržely do dnešních dnů. Po tomto úspěchu byl obsazován i do dalších hlavních rolí, kde nejčastěji spolupracoval se svým divadelním kolegou Petrem Nárožným.

I další filmy jako například Já to tedy beru, šéfe...!, Jen ho nechte, ať se bojí, Co je doma, to se počítá, pánové... nesou nesmazatelnou stopu Luďka Soboty. Pod filmy Nebát se a nekrást a Ještě větší blbec, než jsme doufali se Luděk Sobota zapsal také jako autor námětu a scénáře.

O LUĎKU SOBOTOVI ČTĚTE ZDE>>

Posléze se Luděk Sobota věnoval více než herectví dabingu a scénáristice. Vedl vlastní Směšné divadlo (stálá scéna v Praze na náměstí I. P. Pavlova), kde byl hercem, režisérem i autorem a kde hrála i jeho manželka Adriana. Divadlo v roce 2008 zkrachovalo. V roce 2011 se vrátil na televizní obrazovky v seriálu Okresní přebor, v němž předvedl, že není jen komikem a bavičem.

Se svou druhou ženou Adrianou má herec syna Ladislava (narozen 1988). První manželka Jana mu porodila syna Roberta (narozen 1964). 

 

Články o celebritě

Dusno u Sobotových: Skrýše s alkoholem po domě i v pračce Dusno u Sobotových: Skrýše s alkoholem po domě i v pračce Herec a bavič Luděk Sobota (80) žije po boku své manželky Adriany (62) už přes 40 let. Pojí je nejen... číst článek
Strach o Sobotu: Už mi to asi vynechává v hlavě Strach o Sobotu: Už mi to asi vynechává v hlavě Herec a bavič Luděk Sobota (80) se po dlouhé době ukázal ve společnosti. Přiznal, že už není tak akč... číst článek
Setkání klanu Jáklových: Chyběla jen krásná bývalá rosnička Romana! Setkání klanu Jáklových: Chyběla jen krásná bývalá rosnička Romana! Křest nové knihy V kimonu až do hrobu bývalého kaskadéra a judisty Petra Jákla staršího (81) přiláka... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Johana Munzarová
Johana Munzarová
zobrazit profil Petr Polák
Petr Polák
zobrazit profil Alexej Pyško
Alexej Pyško
zobrazit profil Morgan Freeman
Morgan Freeman
zobrazit profil Naďa Konvalinková
Naďa Konvalinková
zobrazit profil Kryštof Hádek
Kryštof Hádek
zobrazit profil Simon Helberg
Simon Helberg