Felix Holzmann

Felix Holzmann

Datum narození: 8. 9. 1921
Datum úmrtí: 13. 9. 2002
Místo narození: Teplice
Profese: komik
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Kostěné kulaté brýle, tralaláček a zpěvavý hlas. Tak se Felix Holzmann vybaví asi každému. Komik, který je označován za legendu televizní zábavy i přes to, že nikdy nehrál v žádném filmu.

Lidový komik, který byl oceněn zlatou deskou Supraphonu, bavil celou republiku a jeho sláva přesahovala i za hranice státu. Jeho scénky založené na zábavném dialogu postrádaly jakoukoliv větší akci. Felixi Holzmannovi se podařilo vytvořit typ nechápavého, natvrdlého chlápka, který se nejraději baví o věcech, o kterých nic neví. Humorná stránka scének je založena na slovních hříčkách a nedorozuměních.

Své dětství prožil v Litoměřicích, ale narodil se v Teplicích. Celý život se do Litoměřic vracel a vytvořil si k nim citové pouto. Otec se vždy snažil vychovat úspěšného podnikatele, a proto Felix Holzmann vystudoval Obchodní akademii v Ústí nad Labem. Divadlo mu bylo ale vždy bližší a jeho vzory se stal například Vlasta Burian či dvojice Voskovec, Werich. V roce 1945 se poprvé oženil a s manželkou Evou měl dceru Irenu. Po druhé světové válce začal vystupovat na estrádách, kde také potkal Františka Budína, se kterým posléze vystupoval v mnoha scénkách. Po prvotní scénce Bendžo v roce 1951 přišly první nabídky z televize a scénky bavily celý národ. Nabídky od filmu Felix Holzmann odmítal, chtěl vždy být sám sebou a nepřevtělovat se do jiné osoby. Scénky byly založeny na dialogu, kde brýlatý chlapík v roli outsidera všechny zmátl svým vtipem a nechápavostí.

Stoupající sláva se zastavila v momentě, kdy Felix Holzmann přišel o svou první ženu, která spáchala sebevraždu. V tvorbě začal pokračovat pořádně až po druhém sňatku. Barbara Greif, německá zpěvačka, uváděla vystoupení českého komika ve své rodné zemi a Felix Holzmann tak díky výborné němčině bavil i v cizině. Do Německa se nakonec s manželkou přestěhoval a do Československa se často vracel kvůli práci.

Scénky neodmyslitelně patřily k silvestrovským pořadům a několikrát také Felix Holzmann hostoval na koncertě Karla Gotta. Roku 1986 se dočkal vlastního televizního pořadu Humoriády Felixe Holzmanna, kde diváci poprvé viděli nejslavnější scénku Včera, dnes a zítra.

Felix Holzmann zemřel ve věku 81 let v německém městě Chemnitz. Jeho scénky zůstaly v paměti všech i po jeho smrti a patří mezi to nejlepší, co najdeme v televizních archívech. Jiří Suchý napsal obsáhlý životopis svého dlouholetého přítele, kde obdivuje jeho životní práci. Mimo jiné v životopise zatajil, že byl Felix Holzmann během druhé světové války ve službách nacistického wehrmachtu. Tato informace zůstala zatajena celý komikův život.

 

Články o celebritě

Gustav Oplustil slaví 95: Nechal prodat Karlštejn! Gustav Oplustil slaví 95: Nechal prodat Karlštejn! Na dortu dnes Gustav Oplustil sfoukne neuvěřitelných 95 svíček. A scenárista a režisér, který nechal... číst článek
Svatba Matuše a jeho Lucinky: Natetované vlasy, déšť a další perly Svatba Matuše a jeho Lucinky: Natetované vlasy, déšť a další perly Jak slíbil, tak udělal! Jeden z nejznámějších českých starých mládenců Bohuš Matuš (47) do toho praš... číst článek
Svatba Bohuše Matuše (47) a jeho „mazlivky “ Lucinky (18): Růžová pohádka! Pár hostů včetně bosse Janečka Svatba Bohuše Matuše (47) a jeho „mazlivky “ Lucinky (18): Růžová pohádka! Pár hostů včetně bosse Janečka 12. května 2021 se oženil jeden z nejznámějších českých „starých mládenců“, tedy zpěvák Bohuš Matuš ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Matt  Czuchry
Matt Czuchry
zobrazit profil Jana Kopecká
Jana Kopecká
zobrazit profil Katarína Paveleková
Katarína Paveleková
zobrazit profil Martin Havelka
Martin Havelka
zobrazit profil Daniela Choděrová
Daniela Choděrová
zobrazit profil Lindsay Lohan
Lindsay Lohan
zobrazit profil Anna Klausnerová
Anna Klausnerová