Olympik

Olympik

Profese: hudební skupina

Související celebrity

Životopis

Rocková kapela Olympik se za své letité působení na české hudební scéně stala jednou z neslavnějších formací. Téměř od jejího vzniku je s ní spojeno jméno frontmana Petra Jandy.

Skupina byla založena roku 1962, a to pod názvem Karkulka (Karlínský Kulturní Kabaret). Debutové CD Želva se stalo jedno z přelomových alb českého bigbítu. Dalším vrcholem tvorby kapely byla albová trilogie Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř.

OLYMPIK - PROČ ZEMŘEL MILAN PEROUTKA?

S příchodem baskytaristy Milana Brouma začala skupina směřovat k rocku a tehdy již Olympik okouzlil s albem Marathón (1978). Posléze skupina koketovala i s heavy metalem, ale ustálila se na melodické rockové skladbě s kvalitními texty (autory bylÍ zejména Zdeněk Rytíř a Pavel Vrba) a nápaditými aranžemi.

Mezi nejznámější skladby Olympiku, které v podstatě již zlidověly, patří Jasná zpráva, Slzy tvý mámy, Jako zamlada, Pták Rosomák, Ulice či Dávno.

V roce 2012 Olympik oslavil své 50. narozeniny halovou koncertní šňůrou a vydáním kolekcí alb. V květnu 2013 zemřel po koncertě v Karlových Varech dlouholetý bubeník skupiny Milan Peroutka.

O SKUPINĚ OLYMPIK ČTĚTE ZDE>>

Své 55. narozeniny skupina oslavila ve složení: Petr Janda (* 1942) – kytara, zpěv (v kapele od roku 1963), Milan Broum (* 1951) − baskytara, zpěv (od 1975), Jiří Valenta (* 1959) – klávesy, zpěv (od 1986) a Martin Vajgl (* 1973) – bicí, zpěv (od 2013).

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Daniel Čech
Daniel Čech
zobrazit profil Daddy Yankee
Daddy Yankee
zobrazit profil Rostislav Fraš
Rostislav Fraš
zobrazit profil Vašo Patejdl
Vašo Patejdl
zobrazit profil Aleš Lehký
Aleš Lehký
zobrazit profil Daniel Barták
Daniel Barták
zobrazit profil Jaroslav Hutka
Jaroslav Hutka
zobrazit profil Jiří Cerha
Jiří Cerha