František Ringo Čech

Datum narození: 9. 7. 1943
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, textař, herec, komik, moderátor, politik, spisovatel
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

František Ringo Čech je český, herec, textař, hudebník, politik, publicista a v neposlední řadě malíř a spisovatel.

Jeho pravé jméno je František Čech. Jeho umělecké přízvisko Ringo má po vzoru bubeníka Beatles Ringo Starra. Jeho matka byla z Čech a otec pocházel z Rakouska.

FRANTIŠEK RINGO ČECH O GOTTOVI

Ringo Čech spoluzakládal Olympic

Vyučil se na televizního opraváře a radiomechanika. Posléze odešel studovat na Státní konzervatoř v Praze. V průběhu studia hrál František Ringo Čech v jazzové skupině a stal se spoluzakladatelem skupiny Olympic. V této době začal psát své první písňové texty. Po ukončení studií na konzervatoři odjel do Las Vegas jako herec Černého divadla v hotelu Tropicana.

V roce 1965 byl František Ringo Čech vyhlášen nejlepším československým beatovým hráčem na bicí. I přes toto ocenění odešel z Olympicu a nějaký čas hrál po jazzových klubech v západní Evropě. V této době se také objevil v malé roli ve filmu Jak svět přichází o básníky.

František G. Čech vystupoval v Semaforu

Po návratu do vlasti v roce 1967 František Ringo Čech založil bigbeatový orchestr Rogers band, který byl sestaven ze špičkových českých hudebníků. O rok později skupinu opustil a společně s bratrem Svatoplukem Čechem založil rockovou kapelu Shut up, se kterou vystupovali mj. v divadle Semafor, na představeních Šimka a Grossmana, a také v představení Ďábel z Vinohrad Jiřího Šlitra.

Roku 1972 přejmenoval svou kapelu na Skupinu Františka Čecha. V té době už František Ringo Čech nehrál na bicí, ale působil hlasně jako vtipný moderátor kapely. Stále ale psal texty jak pro svou kapelu, tak pro ostatní interprety. Kromě toho také psal různé scénáře, povídky a básničky pro děti. V televizi účinkoval např. v pořadu Ring volný.

Čech spolupracoval se Schelingerem

V té době se hlavní pěveckou hvězdou jeho souboru stal Jíří Schelinger, se kterým si František Ringo Čech zahrál i ve filmech Romance za korunu nebo Na startu je delfín. Krom toho připravovali hudbu divadlu v Liberci na představení Mladý muž a bílá velryba. V roce 1981 tuto spolupráci náhle ukončila smrt Jiřího Schelingera, která způsobila rozpad kapely.

František Ringo Čech poté vydal své sólové album, na kterém spolupracoval se skupinou Projektil. Jeho nehudební působení rostlo hlavně v 80. letech 20. století, kdy se věnoval zejména literární tvorbě a malířství. Psal hlavně scénáře a založil divadelní soubor Čechovo prozatímní divadlo. Toto parodické zájezdové divadlo kritiky udivovalo a zároveň i pobuřovalo svým nezvykle naivním humorem a divadelním neumětelstvím. Přesto mělo velký úspěch, diváci se dobře bavili a reprízy her šly do stovek.

V politice František Ringo Čech neuspěl

Zapojil se také do politiky. František Ringo Čech vystřídal hned několik politických stran. V 90. letech 20. století nejdříve vstoupil do ČSSD. V roce 1994 se stal členem zastupitelstva hl. m. Prahy, poté byl poslancem, členem Západoevropské unie pro letectví a astronautiku v Paříži, členem obrany a bezpečnosti PČR a místopředsedou komise pro kontrolu a využití zpravodajské techniky Policie ČR. Později kandidoval za ČSSD do Senátu, ale neuspěl, a proto politickou scénu opustil.

Posléze se František Ringo Čech začal věnovat hlavně malířství. Jeho obrazy jsou k nalezení v galeriích nebo v soukromích sbírkách po celém světě.

Čech dostal medaili od Zemana

Dne 28. října 2015 prezident Miloš Zeman Františka Ringa Čecha vyznamenal medailí Za zásluhy.

V parlamentních volbách 2017 byl František Ringo Čech celorepublikovým lídrem Strany Práv Občanů (přezdívaná Zemanovci) a lídrem kandidátky v Praze. Strana ve volbách naprosto pohořela. 

O FRANTIŠKU RINGO ČECHOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou, baletkou a spolužačkou z konzervatoře Magdou Čechovou, má František Ringo Čech dceru Margaretu a syna Michaela Čecha, který se stal televizním režisérem.

 

Další Umělci

zobrazit profil Herbert Slavík
Herbert Slavík
zobrazit profil Michal Necpál
Michal Necpál
zobrazit profil Tereza Vu Hanč
Tereza Vu Hanč
zobrazit profil Naděžda Munzarová
Naděžda Munzarová
zobrazit profil David Kraus
David Kraus
zobrazit profil Vlado Bohdan
Vlado Bohdan
zobrazit profil Josef Rarach
Josef Rarach
zobrazit profil Vítězslav Štefl
Vítězslav Štefl