Viktor Sodoma

Datum narození: 5. 7. 0945
Přezdívka: Matador
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, herec, podnikatel
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Viktor Sodoma patřil k průkopníkům rock’n’rollu a big beatu v Česku. Autor hitů jako Papoušek Kakadu či Parní stroj se ovšem objevil i na seznamech spolupracovníků StB.

Jeho otec František Viktor Sodoma byl známý český výtvarník a zpěvák, který společně se svou manželkou Vlastou stál u zrodu pražské kavárny Reduta. Zde se Viktor Sodoma seznámil s Jiřím Suchým, který mu zajistil angažmá v Divadle Semafor.

VIKTOR SODOMA PRO AHA! NEJEN O KRYLOVI A RYVOLOVI

Vystudoval keramiku, ale řemeslu se nevěnoval

Viktor Sodoma se sice nedostal na UMPRUM, ale úspěšně vystudoval keramickou školu. Avšak řemeslu se moc nevěnoval, pustil se do big beatu. Tuto vášeň mu však zarazila normalizace po roce 1968. Pak zpíval popík v kapele Františka Ringo Čecha.

Sodomovi hity: Parní stroj či Papoušek Kakadu

Nějakou dobu byl zpěvákem skupin Flamengo nebo The Matadors. Největšími hity Viktora Sodomy se staly skladby Parní stroj či Papoušek Kakadu. Mezi jeho alba patří mj. Haló, děťátka, Pop galerie, Země lásky… nebo Boublík (s Hanou Zagorovou a Jiřím Štědroněm).

Objevil se také na filmovém plátně. Do jedné z epizodních rolí Viktora Sodomu obsadil Václav Krška v Komedii s Klikou s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli či Zdeněk Podskalský do svého muzikálu Noc na Karlštejně.

Po revoluci si otevřel penzion

Po Sametové revoluci Viktor Sodoma, jenž byl podle Cibulkových seznamů spolupracovníků StB evidován pod číslem 24 915 s krycím jménem Matador, se svou manželkou Evou začal s podnikáním. Jejich penzion s restaurací v Roztokách u Prahy jim však spláchla povodeň.

O VIKTORU SODOMOVI ČTĚTE ZDE>>

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Peter Pecha
Peter Pecha
zobrazit profil Markéta Procházková
Markéta Procházková
zobrazit profil Waldemar Matuška
Waldemar Matuška
zobrazit profil Kamil Střihavka
Kamil Střihavka
zobrazit profil Pavel Bobek
Pavel Bobek