Jiří Suchý

Datum narození: 1. 10. 1931
Místo narození: Plzeň
Profese: divadelník, spisovatel
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Divadelník, hudebník, textař, básník, skladatel, spisovatel, filmař, grafik, výtvarník a divadelní režisér. To všechno jsou profese zakladatele divadla Semafor a spoluzakladatele Divadla Na zábradlí Jiřího Suchého.

Jiří Suchý se veřejnosti představil nejprve jako partner divadelníků Miroslava Horníčka a Ivana Vyskočila. Legendou se ale stal poté, co vytvořil v pražském divadle Semafor autorskou dvojici s Jiřím Šlitrem. Po Šlitrově smrti v prosinci 1969 se jeho hlavní divadelní partnerkou stala Jitka Molavcová.

Jiří Suchý není znám jen z prken, která znamenají svět. Objevil se i v mnoha filmech - poprvé dokonce již ve svých 13 letech, byť se jednalo jen o kompars (vystupoval z tramvaje ve filmu Sobota). Podílel se na několika desítkách filmů, známé jsou snímky Člověk z půdy, což je první film, k němuž napsal scénář, nebo Kdyby tisíc klarinetů, kde byl nejen autorem námětu, scénáře a písňových textů, ale také představitelem jedné z rolí.

Na svém kontě má Jiří Suchý také desítky písní a zhruba pět desítek knih (tak třeba Sto povídek aneb nesplněný plán, Vyvěste fangle, či Život není jenom legrace, i když většinou ano).

Původně pracoval v poválečném Československu jako grafik v ateliérech Propagační tvorba. Od 50. let se ale věnuje divadlu. Působil v Redutě, spoluzakládal Divadlo Na zábradlí a nakonec v roce 1959 založil Jiří Suchý spolu s Jiřím Šlitrem divadlo Semafor. V něm působí dosud. V roce 2006 si vzal o 45 let mladší šatnářku v Semaforu Markétu Suchou, s níž se po šesti letech manželství rozvedl.

O JIŘÍM SUCHÉM ČTĚTE ZDE>>

Jiří Suchý byl za své rozsáhlé dílo mnohokrát oceněn. Je např. držitelem Medaile Za zásluhy, Ceny Thálie, Cena Jaroslava Seiferta a v roce 2013 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka. V roce 2022 byl uveden do síně slávy Českého slavíka.

 

Články o celebritě

Eva Holubová na premiéře A máme, co jsme chtěli: Dostala vysněné těžítko z Pelíšků! Eva Holubová na premiéře A máme, co jsme chtěli: Dostala vysněné těžítko z Pelíšků! Své dnešní 65. narozeniny slavila Eva Holubová s dvoudenním předstihem na premiéře filmu A máme, co ... číst článek
Divoká premiéra filmu A máme, co jsme chtěli: Objetí, polibky i štípance do zadku! Schneiderová s Holubovou to rozjely ve velkém… Divoká premiéra filmu A máme, co jsme chtěli: Objetí, polibky i štípance do zadku! Schneiderová s Holubovou to rozjely ve velkém… Hořká komedie A máme, co jsme chtěli režiséra Michala Kunes Kováče (36) měla v úterý 5. března premi... číst článek
Lucerna vzdá hold Nadě Urbánkové (†83): Jiří Suchý se tam neukáže! Lucerna vzdá hold Nadě Urbánkové (†83): Jiří Suchý se tam neukáže! Rok po smrti Nadě Urbánkové (†83) konečně v Lucerně proběhne její vzpomínkový koncert. Zpěvaččina dc... číst článek

Další Spisovatelé

zobrazit profil Rudolf Čechura
Rudolf Čechura
zobrazit profil Michal Viewegh
Michal Viewegh
zobrazit profil Jaroslav Rudiš
Jaroslav Rudiš
zobrazit profil Simon Mawer
Simon Mawer
zobrazit profil Anna Vodrážková
Anna Vodrážková
zobrazit profil Kateřina Procházková
Kateřina Procházková
zobrazit profil Miloslav  Šimek
Miloslav Šimek