Waldemar Matuška

Datum narození: 2. 7. 1932
Datum úmrtí: 30. 5. 2009
Přezdívka: Walda
Místo narození: Košice
Profese: zpěvák, herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Waldemar Matuška byl se svým podmanivým barytonem jedním z nejpopulárnějších československých zpěváků 60. a 70. let 20. století. Získal dva Zlaté slavíky.

Košický rodák Waldemar Matuška se od dětství pohyboval v Praze. Vyučil se sklářem v Poděbradech. Hrál na kytaru a kontrabas, mezi jeho oblíbené nástroje patřilo banjo. Celý život nosil vousy, jako by se s nimi narodil.

Waldemar Matuška začínal v Semaforu

V roce 1960 se Waldemar Matuška stal zpěvákem divadla Semafor, zpíval písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Slavná jsou jeho dueta s Evou Pilarovou, třeba Ach, ta láska nebeská. Duety zpíval i s Hanou Hegerovou a Karlem Gottem, později i s Martou Kubišovou. A nelze vynechat ani Helenu Vondráčkovou.

Waldemar Matuška, přezdívaný Walda, získal dvakrát Zlatého slavíka, a to v konkurenci školeného hlasu Karla GottaWaldemar Matuška vládl barytonem značného rozsahu, který zněl tak mužně. Stačí připomenout Slavíky z Madridu. Po rodičích zdědil obrovský hudební talent.

Po emigraci se Matuška domů nevrátil

V 60. a 70. letech 20. století se Waldemar Matuška pravidelně objevoval ve filmech, nemohl chybět v Limonádovém Joeovi z roku 1964 a v Kdyby tisíc klarinetů z roku 1965. Cení se jeho role ze Všech dobrých rodáků z roku 1968.

Ač se stal v Praze zasloužilým umělcem, v 80. letech Waldemar Matuška emigroval. Zůstal v USA (v Saint Petersburgu na Floridě) a domů se plně nevrátil ani po Sametové revoluci 1989, ač do Prahy často jezdil. Po emigraci se do pádu totality písně Waldemara Matušky nesměly vysílat, jeho hlas dokonce zmizel ze seriálu Chalupáři.

SOUKROMÍ WALDEMARA MATUŠKY SE PROPÍRÁ STÁLE

S Blechovou byl Matuška 33 let

Waldemar Matuška měl vřelý vztah k ženám. Oženil se celkem třikrát. Za jeho celoživotní partnerku se považuje zpěvačka Olga Blechová, ač byla až jeho třetí chotí. Vzal si ji v roce 1976 a o deset let později spolu odešli do exilu.

S Olgou Blechovou měl Waldemar Matuška syna Waldemara Matušku. Prvního syna Miroslava mu dala jeho první žena Jiřina Šťástková. Zpěvákův bouřlivý vztah s herečkou Jitkou Zelenohorskou, známou z Ostře sledovaných vlaků, trval pět let.

Po něm už následovalo třetí manželství s Olgou Blechovou. Vztah vydržel dlouhých 33 let.

Waldemar Matuška zemřel 30. května 2009 po statečném boji s nemocemi, a to na zápal plic a selhání srdce. Ač skonal na Floridě, pohřben je na pražském Vyšehradě. Zanechal po sobě nespočet nestárnoucích hitů. A byl by už pradědečkem.

 

Články o celebritě

Další Zpěváci

zobrazit profil Vlastimil Horváth
Vlastimil Horváth
zobrazit profil Jaromír Mayer
Jaromír Mayer
zobrazit profil Glen Hansard
Glen Hansard
zobrazit profil Elvis Presley
Elvis Presley
zobrazit profil Peter Pecha
Peter Pecha
zobrazit profil Justin Timberlake
Justin Timberlake
zobrazit profil Tamara Klusová
Tamara Klusová