Karel Plíhal

Karel Plíhal

Datum narození: 23. 8. 1958
Místo narození: Přerov
Profese: kytarista, zpěvák, skladatel, textař, hudební režisér a aranžér
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Karel Plíhal je český kytarista, zpěvák, skladatel, textař, hudební režisér a aranžér.

Na kytaru hraje od 15 let, kdy začal docházet na Střední průmyslovou školu strojnickou v Olomouci. Po škole se chvíli živil jako konstruktér, topič v olomouckém divadle a navzdory tomu, že nemá žádné hudební vzdělání se stal písničkářem.

Nejdříve Karel Plíhal hrál v olomouckých undergroundových country-swingových kapelách jako Hučka, Falešní hráči nebo Plíharmonyje a své první sólové vystoupení měl v roce 1983. Mezi léty 1985 až 1993 spolupracoval s Emilem Pospíšilem a v letech 1995-1999 ho doprovázel Petr Freund. Zahrál si také sám sebe ve filmu Rok ďábla.

Karel Plíhal je čtyřnásobný držitel ceny hudebního festivalu Porta. Složil hudbu k řadě inscenací Moravského divadla Olomouc, např. Zlatovláska, Manon Lescaut, Zimní pohádka, Cyrano atd.

Režíroval nahrávání některých alb např. Jarka Nohavici, Petra Fialy, bratří Ebenů atd. V roce 2006 vydal Karel Plíhal výběr svých básniček Jako cool v plotě doprovozené ilustracemi Miroslava Bartáka. Za své zatím posední album Vzduchoprázdniny, které vydal v roce 2012, získal cenu Anděl v kategorii Folk & Country.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Vladimír 518
Vladimír 518
zobrazit profil Whitney Houston
Whitney Houston
zobrazit profil Michal Bragagnolo
Michal Bragagnolo
zobrazit profil Martina Balogová
Martina Balogová
zobrazit profil Dasha (Dagmar Sobková)
Dasha (Dagmar Sobková)
zobrazit profil Marcela Holanová
Marcela Holanová
zobrazit profil Chad Kroeger
Chad Kroeger
zobrazit profil Keith Flint
Keith Flint