David Tennant

David Tennant

Datum narození: 18. 4. 1971
Místo narození: Bathgate, Velká Británie
Profese: herec
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

David Tennant, rozený David John McDonald, se proslavil jako představitel desátého a čtrnáctého Doktora v britském sci-fi seriálu Pán času (Doctor Who).

Od mládí se David Tennant zajímal o herectví, účastnil se školních her a místních divadelních představení. Navštěvoval Královskou skotskou hudební a dramatickou akademii (nyní známou jako Královská skotská konzervatoř), kde získal bakalářský titul v oboru herectví.

Známým se David Tennant stal díky svému ikonickému ztvárnění desátého a čtrnáctého Doktora v úspěšném britském sci-fi seriálu Pán času (Doctor Who), který se vysílal v letech 2005 až 2010.

Svou všestrannost David Tennant ukázal v různých rolích, včetně kritikou oceňovaných výkonů v seriálech, jako jsou např. Broadchurch nebo Jessica Jones.

Jednu z hlavních rolí, démona Crowleyho, David Tennant ztvárnil po boku anděla Azirafala v podání Michaela Sheena ve fantasy komediálním seriálu Dobrá znamení (Good Omens), který se začal vysílat v roce 2019 a jeho 2. série měla premiéru v létě 2023.

Svůj hlas David Tennant propůjčil mnoha projektům, včetně animovaných filmů, rozhlasových her a audioknih.

Výrazně se David Tennant prosadil v divadle, kde se objevil v Shakespearových hrách, jako je Hamlet v Royal Shakespeare Company a získal ocenění za své brilantní jevištní výkony.

Obdržel několik cen a nominací, včetně National Television Awards, Critics' Choice Television Awards a Daytime Emmy Award. Mezi úspěchy Davida Tennanta patří také opakované nominace na The Saturn Awards.

David Tennant se aktivně zapojuje do charitativních aktivit, podporuje organizace, jako je mj. Comic Relief, a kampaně související s výzkumem roztroušené sklerózy, což je věc blízká jeho srdci, neboť touto nemocí trpí jeho matka.

V roce 2011 se David Tennant oženil s herečkou Georgií Moffett. Jejich syn Ty Tennant (narozen 2002) se vydal ve šlépějích rodičů.

 

Další Herci

zobrazit profil Jitka Molavcová
Jitka Molavcová
zobrazit profil Nataša Burger
Nataša Burger
zobrazit profil Malcolm Goodwin
Malcolm Goodwin
zobrazit profil Johnny Depp
Johnny Depp
zobrazit profil Igor Orozovič
Igor Orozovič
zobrazit profil Owen Wilson
Owen Wilson
zobrazit profil Miloš Hlavica
Miloš Hlavica
zobrazit profil Billie Lourd
Billie Lourd