Klára Jerneková

Klára Jerneková

Datum narození: 14. 1. 1945
Datum úmrtí: 31. 7. 2003
Místo narození: Brno
Profese: herečka

Související celebrity

Životopis

Herečka Klára Jerneková, matka herce Filipa Čápa, dlouholetá členka souboru Národního divadla, pocházela z umělecké rodiny. Jejím otcem byl režisér Karel Jernek, matkou herečka Jiřina Stránská.

S herectvím Klára Jerneková začala již na gymnáziu, a to v dramatickém kroužku. Během studií na DAMU hrála v Divadle E.F.Buriana, kde také získala své první angažmá. Tehdy též hostovala v divadle Semafor. Ihned po absolutoriu, což bylo roku 1966, se stala členkou činoherního souboru Národního divadla, kde působila až do roku 2000. V době vrcholné kariéry bývaly některé její výkony přirovnávány k legendární české herečce Haně Kvapilové.

TRAGÉDIE KLÁRY JERNEKOVÉ

Talentovaná Klára Jerneková se na televizní obrazovce poprvé objevila roku 1963 v komedii Domácí víno s Danou Medřickou, Bohušem Záhorským a Janem Třískou v hlavních rolích, na stříbrném plátně o rok později v muzikálu Kdyby tisíc klarinetu a v povídkovém dramatu Bubny. Klára Jerneková proslula hlavní rolí v pohádce Ludvíka Ráži Princezna Pampeliška (1967), kde se předvedla po boku Petra Kostky

Klára Jerneková si zahrála i v seriálech, např. společně s Jiřím Sovákem a Miroslavem Horníčkem v známé sérii Byli jednou dva písaři, dále pak v Tajemství proutěného košíku či v Synech a dcerách Jakuba skláře. Poslední roli dostala v Hotelu Herbich (1999) Hynka Bočana, kde ústřední postavy ztvárnili Blanka Bohdanová, Jiří Langmajer, Barbora Munzarová, Simona Postlerová, Jan Kačer či Květa Fialová. Kromě divadla, filmu a televize Klára Jerneková působila rovněž v rozhlase a v dabingu.

Manželem Kláry Jernekové byl herec a operní režisér Josef Čáp. Jejich syn Filip je také herec. Stejné povolání měla i její matka Jiřina Stránská, otec Karel Jernek byl režisér.

 

Další Herci

zobrazit profil Sandra Nováková
Sandra Nováková
zobrazit profil Kristen Stewart
Kristen Stewart
zobrazit profil Jana Plodková
Jana Plodková
zobrazit profil Juraj Bernáth
Juraj Bernáth
zobrazit profil Zoran Pingel
Zoran Pingel
zobrazit profil Carmen Electra
Carmen Electra
zobrazit profil Jiří Racek
Jiří Racek
zobrazit profil Juraj Kukura
Juraj Kukura