Vladimír Ráž

Vladimír Ráž

Datum narození: 1. 7. 1923
Datum úmrtí: 4. 7. 2000
Místo narození: Nejdek
Profese: herec, dabér
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Vladimír Ráž se proslavil rolí krále Miroslava v pohádce Pyšná princezna, v níž hrál se svou budoucí manželkou Alenou Vránovou.

Původně se Vladimír Ráž chtěl stát doktorem, ale politické události 40. let 20. století ho nakonec dovedly ke kariéře herce. V roce 1947 tak složil absolutorium na dramatickém oddělení pražské konzervatoře.

Vladimír Ráž byl stálicí Národního divadla

Hrát Vladimír Ráž začínal v Realistickém divadle, poté přešel do Divadla státního filmu a posléze do Hudebního divadla v Karlíně, až se nakonec roku 1945 stal členem Národního divadla.

Jeho nejznámější filmovou rolí je jistě postava krále Miroslava v pohádce Pyšná princezna, kde se objevil po boku herečky Aleny Vránové. S tou se během natáčení sblížil natolik, že se rozvedl se svou ženou, herečkou Sašou Myškovou. Mladičká Alena Vránová se kvůli Vladimíru Rážovi pro změnu rozvedla se svým tehdejším manželem, prozaikem, básníkem a dramatikem Pavlem Kohoutem.

Dceru Ráže a Vránové zabil alkohol

I přesto, že manželství Aleny Vránové a Vladmíra Ráže pro jeho záletnickou povahu také nevydrželo, počali spolu vymodlenou dceru Markétu. Její osud však skončil velmi tragicky, když v lednu 2014 zemřela.

Příčinou smrti Markéty Rážové bylo pravděpodobně selhání ledvin a jater, jakožto následek silného alkoholismu.

Ráž hrál i v 30 případech majora Zemana

Vedle Pyšné princezny si Vladimír Ráž zahrál i v dalších pohádkách jako Hrátky s čertem nebo Byl jednou jeden král. Zabrousil ale i do vážnějších žánrů, např. ve filmu Romeo, Julie a tma nebo Psohlavci.

Objevil se i v řadě televizních seriálů, znát ho můžete třeba ze Zdivočelé země, F. L. Věka nebo z 30 případů majora Zemana. Pro většinu lidí ale už stejně zůstal Vladimír Ráž hodným králem Miroslavem.

Znalci dabingu by jistě Vladimíra Ráže poznali i podle hlasu. V českém znění k nám tak promlouvá např. ústy Lexe Barkera jakožto Old Shatterhand v úspěšné sérii mayovek nebo skrze Jeana Maraise ve slavné sérii o Fantomasovi. Za svůj přínos dabingu byl v roce 1977 oceněn.

Vladimír Ráž zemřel 4. července 2000. Bylo 77 let.

 

Články o celebritě

Proměny pohádkových princů: Do kterého z nich se zub času nelítostně zakousnul? Proměny pohádkových princů: Do kterého z nich se zub času nelítostně zakousnul? Vánoce bez pohádek? Není možná. A pohádky bez udatných princů? Jistě si je dokážeme představit, ale ... číst článek
Tragické osudy pohádkových princů! Smrt pod koly tramvaje i pronásledování komunisty Tragické osudy pohádkových princů! Smrt pod koly tramvaje i pronásledování komunisty Přestože na televizních obrazovkách představovali udatné reky, co s mečem v ruce vyrazili na boj pro... číst článek
Ani pohádka Byl jednou jeden král není dokonalá: Podívejte se, jaké chyby vám unikly! Ani pohádka Byl jednou jeden král není dokonalá: Podívejte se, jaké chyby vám unikly! Patříte k diváckým pedantům a rádi objevujete ve filmech to, čeho si většina lidí vůbec nevšimne? Pa... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Tomáš Pavelka
Tomáš Pavelka
zobrazit profil James McAvoy
James McAvoy
zobrazit profil Flora Thiemann
Flora Thiemann
zobrazit profil Josh Brolin
Josh Brolin
zobrazit profil Jiří Maryško
Jiří Maryško
zobrazit profil Toni Collette
Toni Collette
zobrazit profil Jaroslav Moučka
Jaroslav Moučka
zobrazit profil Johnny Depp
Johnny Depp