Kim Ču-e

Kim Ču-e

Profese: dcera severokorejského vůdce Kim Čong-una

Související celebrity

Životopis

Kim Ču-e, dcera severokorejského vůdce Kim Čong-una, by se mohla stát jeho nástupkyní. Přišla s tím v lednu 2024 jihokorejská špionážní služba.

Zhruba od konce podzimu 2022 se Kim Ču-e pravidelně pohybuje po boku svého otce, severokorejského vůdce Kim Čong-una, při významných událostech. Podle agentury AP to počátkem ledna 2024 na základě své analýzy uvedla jihokorejská špionážní služba.

Věk Kim Ču-e není přesně znám. Roku 2024 byl odhadován na deset až dvanáct let. Poprvé svého otce oficiálně doprovázela na veřejnosti v listopadu 2022, když společně s ním sledovala test severokorejské mezikontinentální střely Hwasong-17.

Státní média KLDR Kim Ču-e popisují jako otcovo milované dítě a často zveřejňují snímky a videa, která ukazují její sílící politické postavení a její blízkost severokorejskému vůdci.

V září 2023 severokorejská média zachytila jednoho z vysoce postavených generálů, jak poklekl a cosi Kim Ču-e pošeptal, zatímco ona sledovala na VIP místě vojenskou přehlídku. Záhy byla vyfocena, jak stojí před svým otcem během návštěvy velitelství severokorejského letectva. Oba na sobě měli sluneční brýle a kožený kabát.

Při oslavách v předvečer Nového roku, na zaplněném stadionu v metropoli Pchjongjangu, vůdce Kim Čong-un svou dceru Kim Ču-e políbil na tvář a ona mu polibek oplatila.

Jihokorejská rozvědka 4. ledna 2024 uvedla, že na základě podrobné analýzy veřejných aktivit Kim Ču-e a pozornosti, která je jí věnována, lze usuzovat, že následníkem diktátora Kim Čong-una se stane právě ona. Severokorejská státní média se k otázce následnictví nevyjádřila.

Kim Čong-un, otec Kim Ču-e, k moci nastoupil po svém dědovi Kim Ir-senovi a otci Kim Čong-ilovi.

Podle některých odborníků není pravděpodobné, že by se v muži ovládané severokorejské společnosti dostala do čela státu žena. Prezentace Kimovy dcery na veřejnosti by tak mohla spíš sloužit ke zvýšení veřejné obliby diktátorovy rodiny.

Kim Ču-e má údajně staršího bratra a také mladšího sourozence, jehož pohlaví nebylo zveřejněno. Její prezentace coby nástupkyně otce Kima Čong-una překvapila i zahraniční experty. Po jeho boku se příve kromě manželky Ri Sol-ču objevovala častěji jeho sestra Kim Jo-čong.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Jakub Pokorný
Jakub Pokorný
zobrazit profil Jan Cimický
Jan Cimický
zobrazit profil Tomáš Martínek
Tomáš Martínek
zobrazit profil Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
zobrazit profil Lumír Kantor
Lumír Kantor
zobrazit profil Jana Adámková
Jana Adámková
zobrazit profil Michal Stehlík
Michal Stehlík
zobrazit profil Michal Šalomoun
Michal Šalomoun