Eva Hrušínská

Eva Hrušínská

Profese: manželka Rudolfa Hrušínského st.

Související celebrity

Životopis

Eva Hrušínská byla manželkou legendárního herce Rudolfa Hrušínského st., znamenala pro něj celoživotní oporu. Stála mu po boku v těžkých dobách, tolerovala jeho výstřelky a povzbuzovala ho v těžkých 70. letech 20. století.

V roce 1971 totiž Rudolf Hrušínský st. dostal distanc, zákaz mimodivadelní činnosti, nesměl se objevit na filmovém plátně. A to přesto, že tentýž rok v Sovětském svazu točil český film Oáza. Distanc mu byl vysloven po návratu. A film Oáza ani žádný úspěch neměl. Jaké stavy Rudolf Hrušínský st. v Sovětském svazu s partou českých filmařů a herců prožíval, vysvítá z jeho dopisů adresovaných právě manželce Evě Hrušínské.

I když normalizační zákaz vzal Rudolfu Hrušínskému st. práci, kterou miloval, Eva Hrušínská mu pomáhala situaci zvládnout. Snad i ona stála za tím, že Rudolf Hrušínský st. nakonec získal titul zasloužilého umělce. Úsilí o titul umělce národní narazilo ještě v roce 1988 na kádrový posudek.

Pozdější manželé Eva a Rudolf Hrušínští se seznámili v srpnu 1945 v Plané nad Lužnicí. Eva byla o osm let mladší, jmenovala se Koubová a pocházela z položidovské rodiny. Se sestrou Helenou Koubovou přežily koncentrační tábor Osvětim, ostatní příbuzní však zahynuli.

V srpnu 1945 zjistila Eva Koubová, že v Plané nad Lužnicí hraje právě Rudolf Hrušínský. Zařídila to po svém a po představení měli první rande. V prosinci 1945 už byli manželi a v roce 1946 se jim narodil první syn, Rudolf Hrušínský ml.. I druhé o devět let mladší dítě bylo kluk, Jan Hrušínský.

Podle jeho ženy Miluše Šplechtové si v té době už bábinka Eva Hrušínská přála, aby se do rodiny narodila konečně holčička. Klan Hrušínských, to byli prostě jen samí kluci. Babiččino přání se vyplnilo až s Kristýnou Hrušínskou, dcerou Miluše Šplechtové a Jana Hrušínského.

Ačkoli i manželství Evy a Rudolfa Hrušínských zastihly těžké chvíle, nikdy se nerozpadlo. Eva Hrušínská přežila svého manžela Rudolfa Hrušínského st. asi o tři roky. Eva Hrušínská zemřela v roce 1997, před tím vydala memoáry.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jana Hanzlíková
Jana Hanzlíková
zobrazit profil Pavla  Beretová
Pavla Beretová
zobrazit profil Jiří Brady
Jiří Brady
zobrazit profil Zdena Salivarová
Zdena Salivarová
zobrazit profil Mark Mikita
Mark Mikita
zobrazit profil Libor Lukáš
Libor Lukáš
zobrazit profil Jennifer Lopez
Jennifer Lopez