Peter Krištúfek

Datum narození: 23. 6. 1973
Datum úmrtí: 23. 4. 2018
Místo narození: Bratislava, Československo
Profese: režisér, spisovatel, skladatel
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Slovenský režisér Peter Krištúfek, který se českým divákům předvedl zejména thrillerem Viditelný svět, byl též úspěšným dokumentaristou a spisovatelem.

Peter Krištúfek vystudoval filmovou a televizní režii na VŠMU v Bratislavě. Natočil více víc než dvě deítky dokumentárních filmů. Za televizní snímek Dlhá krátka noc (2003), k němuž si též složil hudbu, získal Cenu Igric a tři prémie na MFF Artfilm Trenčianske Teplice 2004.

Dokument Petera Krištúfka o Dežovi Ursinym Momentky (2008), uvedený na 44. MFF Karlovy Vary v sekci Hudební odysea, byl nominovaný na středoevropskou cenu Silver Eye 2009 na IDF Jihlava.

České filmové diváky Peter Krištúfek nejvíce oslovil svým psychologickým thrillerem Viditelný svět (2011), v němž ústřední postavy - voyeura Olivera a jeho matku - ztvárnili Ivan Trojan a Jana Hlaváčová.

Kromě režie a komponování se Peter Krištúfek věnoval též tvorbě literární. Napsal tří povídkové sbírky, několik novel a soubor scénářů. Jeho první román Šepkár (2008) byl za Slovensko nominován na Cenu evropské knihy Prix du livre Européen, druhý Blíženci a protinožci se dostal do finále Ceny Anasoft Litera 2010.

O PETERU KRIŠTÚFKOVI ČTĚTE ZDE>>

Režisér, spisovatel a skladatel Peter Krištúfek byl ženatý. Spolu s manželkou Naďou zestavil knihu Kornel Földvári: O sebe (2017).

Peter Krištúfek zemřel 23. dubna 2018 při tragické nehodě. Autobus, ve kterém seděl, naboural do kamionu. Nehoda si vyžádala dva lidské životy, zahynula také devětadvacetiletá žena.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Drahomíra Vihanová
Drahomíra Vihanová
zobrazit profil Stanley Tucci
Stanley Tucci
zobrazit profil David Furnish
David Furnish
zobrazit profil Otakar Vávra
Otakar Vávra
zobrazit profil Petr Nikolaev
Petr Nikolaev
zobrazit profil Jan Malinda
Jan Malinda
zobrazit profil Marek Najbrt
Marek Najbrt
zobrazit profil Petr Slavík
Petr Slavík