Michal Pavlíček

Michal Pavlíček

Datum narození: 14. 2. 1956
Místo narození: Praha
Profese: český hudební skladatel, kytarista, zpěvák a textař
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Michal Pavlíček je znám jako autor rockových opusů a platí za jednoho z nejlepších českých kytaristů. S jeho jménem je spojen vznik legendárních kapel jako Pražský výběr či Stromboli.

V polovině 70. let Michal Pavlíček vstoupil jako absolvent Filmové fakulty AMU na muzikantskou scénu. Jeho angažmá znamenalo průlomu do tehdejšího normalizačního kulturního režimu. Kytarová virtuozita a skladatelské schopnosti vnesly do hudby srozumitelný rejstřík stylového vyjádření undergroundu.

Michal Pavlíček působil v legendárním Pražském výběru s Michaelem Kocábem a Vilémem Čokem, který kromě muzikantské originality přinášel texty odrážející nálady a pnutí v neoficiální a neloajální kultuře. Právě zákaz činnosti Pražského výběru přivedl Michala Pavlíčka ke spolupráci na řadě hudebních projektů. Založil skupinu Stromboli později i Big Heads, jejichž byl výhradním autorem a BSP, pro kterou v 90. letech složil svůj největší hit Zemi vzdálenou.

Michal Pavlíček spolupracoval na albech interpretů jako jsou Bára Basiková, Kamil Střihavka, Hana Hegerová, Lucie Bílá, Zuzana Michnová, Jana Koubková, Monika Načeva, Jiří Suchý.

Michal Pavlíček je autorem hudby k mnoha divadelním představením - např. k Drábkovým Akvabelám uvedeným v Klicperově divadle v Hradci Králové, Maeterlinckovu Velice modrému ptáku uvedenému v Divadle Husa na Provázku nebo Čechovovu Višňovému sadu uvedenému v Divadle na Vinohradech aj. (získal několik nominací na Cenu Alfréda Radoka). Napsal také hudbu k mnoha TV inscenacím a seriálům (např. Konec velkých prázdnin, Oběti, Dobrá čtvrť, Místo v životě, Cesty domů, Život je ples aj.), filmům (např. Proč?, Nefňukej veverko, Stínu neutečeš, k loutkovému filmu Na půdě, nebo k Odcházení Václava Havla).

Michal Pavlíček napsal hudbu k představení pro Laternu magiku Minotaurus a Hádanky, k muzikalům Klaun (Divadlo na Vinohradech), Excalibur, Obraz Doriana Graye, Dáma s kaméliemi (vše v Divadle Ta Fantastika).

Jako skladatel se Michal Pavlíček prosadil i na zahraniční scéně. Napsal hudbu k britskému šestidílnému historickému seriálu BBC Červený Bedrník, za kterou byl nominovan na TV festival v Birminghamu, k televiznímu seriálu Outlaw a k několika epizodám populárního seriálu BBC Merlin IV.

Michal Pavlíček získal desítky cen i nominací a především respekt, který požívá jako producent. Vydal přes 70 nosičů CD a DVD. Získal mnoho ocenění, např. jeho DVD Síň slávy se stalo double-platinové a získalo hudební cenu Anděla. Vyšla mu biografie Země vzdálené.

Michal Pavlíček je pyšným otcem tří dětí, které má se svou manželkou Karolínou.

 

Články o celebritě

Gottová přestřelila? Ivana sáhla ke zbraním nejtěžšího kalibru Gottová přestřelila? Ivana sáhla ke zbraním nejtěžšího kalibru Ozdobou předávání metálů na Pražském hradě byla bezesporu Ivana Gottová (46). Pro Řád Bílého lva za ... číst článek
Kubelková (44) v objetí svalnatého fešáka! Takhle si užívala s o 10 let mladším Mužem roku Kubelková (44) v objetí svalnatého fešáka! Takhle si užívala s o 10 let mladším Mužem roku Těžko říct, komu závidět víc. Zda krásné Ivě Kubelkové (44) objetí od Martina Gardavského (34), nebo... číst článek
Cyklokurýr o Svěrákovi: V čem lhal film Vratné lahve! Cyklokurýr o Svěrákovi: V čem lhal film Vratné lahve! Mrzne, až praští, každou chvíli se sypou z nebe vločky, zásilka do cíle ale dojet musí! Jako Josef T... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Jan Žižka
Jan Žižka
zobrazit profil Oto Klempíř
Oto Klempíř
zobrazit profil Michal Ambrož
Michal Ambrož
zobrazit profil Marcel Zmožek
Marcel Zmožek
zobrazit profil Petr Rímský
Petr Rímský
zobrazit profil Mardoša - Marek Huňát
Mardoša - Marek Huňát
zobrazit profil Vlastimil Kučaj
Vlastimil Kučaj
zobrazit profil Ronnie Wood
Ronnie Wood