Vilém Čok

Vilém Čok

Datum narození: 7. 9. 1961
Místo narození: Mladá Boleslav
Profese: zpěvák, baskytarista, bavič
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Vilém Čok je zpěvák, baskytarista a nepřehlédnutelný člen legendární kapely Pražský výběr, jejíž výraznou tváří byl spolu s Michaelem Kocábem.

V roce 1978 založil punkovou skupinu o třech členech nesoucí název Zikkurat. Zlom ale přišel v únoru roku 1981, kdy se stává Vilém Čok členem kapely Pražský výběr, kde nahradil Ondřeje Soukupa. Skupina ale byla zakázána, a tak Čok vystupuje se skupinou Moped. Roku 1986 komunistické úřady trochu slevily a Pražský výběr se na scénu vrací. Vilém Čok ale při tom stíhal i hostovat ve skupině Stromboli (s Bárou Basikovou), kde působil jako zpěvák a baskytarista. 

Po listopadu 1989 mohl Pražský výběr obnovit své působení v plné síle, dohady v kapele však vedly k tomu, že se hudebníci opakovaně rozcházeli ve zlém a zase to spolu zkoušeli. Příčinou byly spory s Michaelem Kocábem.  Roku 2013 v jednom z rozhovorů na Frekvenci 1 se Vilé Čok vyjádřil slovy: „Už před rokem jsme se tady bavili, že ta situace je blbá. Říkal jsem, že jediné co by se muselo stát, je, že by Kocáb přišel s nataženou rukou a s omluvou. A to se letos v lednu stalo. Přišel s tím, že to byla chyba a že to uznává a že by chtěl abychom se pokusili udělat několik koncertů na usmířenou.“

Vilém Čok v 80. letech založil další skupinu s názvem Nová růže, i ta se ale rozpadla. To vedlo k založení Delirium tremens. Zahrál si v úspěšných muzikálech jako například Excalibur nebo Obraz Doriana Graye. Dnes zpívá a vystupuje se svou novou kapelou ByPass. Nestárnoucí a energický hudebník, je už dokonce dědečkem.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Samuel Juan Torres
Samuel Juan Torres
zobrazit profil Jaroslav Wykrent
Jaroslav Wykrent
zobrazit profil Janis Sidovský
Janis Sidovský
zobrazit profil Vladivojna La Chia
Vladivojna La Chia
zobrazit profil Jaroslav Svěcený
Jaroslav Svěcený
zobrazit profil Josef Melen
Josef Melen
zobrazit profil James Newton Howard
James Newton Howard
zobrazit profil Karel Holas
Karel Holas