Ota Baláž

Ota Baláž

Datum narození: 9. 10. 1961
Přezdívka: Ota Balage
Místo narození: Praha
Profese: muzikant, dirigent, skladatel, herec, zpěvák
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Všestranný umělec, který se vyznačuje především holou hlavou a náušnicemi v uších. Ota Baláž, známý pod uměleckým pseudonymem Ota Balage se dá považovat za „pana muzikanta“.

Ota Baláž je člověk, který má opravdu široký přehled. Vystudoval Hudební vojenskou konzervatoř v oboru klarinet, skladba, klavír, na AMU vystudoval dirigování. Dále hraje na saxofon, klávesy, stal se producentem mnoha projektů a CD. Jako nejznámější můžeme považovat seskupení BSP, kde působil jako zakladatel a autor hudby a spolupracoval s Kamilem Střihavkou a Michalem Pavlíčkem, a v jejichž režii vznikl nezapomenutelný hit Země vzdálená. Působil také jako sbormistr, moderátor nebo hudební dramaturg. Ztvárnil i několik muzikálových rolí. Především jako šéfdirigent a šéf orchestru Hudebního divadla Karlín nastudoval několik muzikálů – Producenti, Carmen, Limonádový Joe, Čardášová princezna, Polská krev, Jesus Christ Superstar.

Je to skutečně všestranný umělec, který ale má na svém kontě také několik negativních zásahů v životě či v kariéře. Například po právě zmíněném muzikálu Jesus Christ Superstar se nepohodl s vedením divadla, především s ředitelem Egonem Kulhánkem a uměleckým ředitelem Pavlem Polákem. Byl z místa šéfdirigenta odvolán a měl zakázaný vstup do divadla. Na představení však přeci jen přišel s Danem Bártou, se kterým si koupili lístky na představení a „na tajno“ se přišli podívat. V jednom ze svých rozhovorů také vzpomíná na tříměsíční vězení, které zažil během vojenské služby.

Navzdory všem jeho úspěchům a neúspěchům, se Ota Baláž netají tím, že co se týče života umělce, jste jednou dole, jednou nahoře. Podle jeho slov nemá být umělec bohatý a ani nikdy nebude. Kdyby se stalo to, že by v té houpačce života umělce měl zůstat na delší dobu dole, nebude mu za těžko najít si zcela obyčejnou práci. Samozřejmě se ze všech sil snaží zůstat v oboru a vytváří další a další projekty, které se buď uchytí nebo nikoli.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Jaroslav Petrásek
Jaroslav Petrásek
zobrazit profil Štěpán Rímský
Štěpán Rímský
zobrazit profil Vanessa  Mae
Vanessa Mae
zobrazit profil Jackpot Daniels
Jackpot Daniels
zobrazit profil Jiří Cerha
Jiří Cerha
zobrazit profil Matyáš Ramba
Matyáš Ramba