Stella Zázvorková

Datum narození: 14. 4. 1922
Datum úmrtí: 18. 5. 2005
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Stella Zázvorková byla famózní herečkou, bez níž se dobrá česká komedie neobešla. Nikdo neuměl napodobit vynikající a osobitý klaunský projev, smysl pro humor, cit pro situaci, silný hlas. Stella Zázvorková se uměla vžít snad do každé postavy a využít ji pro legraci. Dožila se 83 let.

Stella Zázvorková zářila a stále září ve filmech Tři chlapi v chalupě, Partie krásného dragouna, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Utrpení mladého Boháčka. Nechyběla v Dívce na koštěti, ani ve ztřeštěné komedii Jak utopit dr. Mráčka aneb konec vodníků v Čechách, ani v rodinné komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku. Hrála rovněž v mnoha pohádkách.

Stella Zázvorková byla komediální partnerkou mnoha slavných herců. Stačí zmínit Jana Wericha, Vladimíra Menšíka, Vlastimila Brodského, Miroslava Horníčka, Lubomíra Lipského či Zdeňka Svěráka.

V roce 1946 byla krátce provdána za Miloše Kopeckého, měli spolu dceru Janu, která bohužel ukončila svůj život v 15 letech. Pak se už Stella Zázvorková nikdy nevdala.

K TRAGÉDII SE HEREČKA VRÁTILA V KNIZE STELLA O SOBĚ, ZPRÁVA O NÍ ZDE.

Režiséři Stellu Zázvorkou rádi obsazovali v seriálech. Ač často nebyla hlavní postavou, dodala jednotlivým dílu šmrnc, jako třeba v oblíbené Nemocnici na kraji města, v Malém pitavalu z velkého města či v Arabele, v Životě na zámku. Zvládala role vážné, komika jí však byla mnohem bližší.

K mnoha filmovým rolím byla Stella Zázvorková po tři desetiletí do roku 1992 hvězdou Městských divadel pražských, před tím svůj působila v Divadle ABC.

Stella Zázvorková toužila být herečkou od mládí, začátky ale nebyly jednoduché. Nedostala se na konzervatoř. Až na konci 30. let chodila na hereckou školu při divadle Emila Františka Buriana, v roce 1941 už stála na divadelních prknech, v roce 1943 ji režisér Otakar Vávra obsadil do prvního filmu, byla prodavačkou Bílé labutě v jeho snímku Šťastnou cestu.

Za životní dílo dostala Stella Zázvorková v roce 2000 cenu Thálie, o tři roky později sbyla vyznamenána Medailí Za zásluhy, byla nositelkou dvou Českých lvů. Ke konci života ji sužovaly zdravotní neduhy, přesto stále hrála. Zemřela v květnu 2005.

 

Články o celebritě

Co mají společného Jak se budí princezny a Pelíšky? Hvězdu jménem Stella Co mají společného Jak se budí princezny a Pelíšky? Hvězdu jménem Stella Na první pohled to vypadá, že pohádka Jak se budí princezny (1977) a kultovní film Pelíšky (1999) ne... číst článek
14 let od smrti »Zpěvanky« Stelly Májové (†86): Nahé fotky v pozůstalosti! Psa nechala uspat, aby byla pohřbená s ním 14 let od smrti »Zpěvanky« Stelly Májové (†86): Nahé fotky v pozůstalosti! Psa nechala uspat, aby byla pohřbená s ním Všichni ji znali jako Stellu Májovou (†86)! Jen málokdo věděl, že se ve skutečnosti jmenovala Weingä... číst článek
Nemocnice na kraji města slaví 45 let: Výjimečná, legendární, nezapomenutelná Nemocnice na kraji města slaví 45 let: Výjimečná, legendární, nezapomenutelná Nevyhnuly se mu pohromy, soudruhům příliš nevoněl a splněné přání geniálního scenáristy málem nevzni... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Alena Karešová
Alena Karešová
zobrazit profil Kristýna Podzimková
Kristýna Podzimková
zobrazit profil Robert Downey, Jr.
Robert Downey, Jr.
zobrazit profil Anna Šišková
Anna Šišková
zobrazit profil Libuše Havelková
Libuše Havelková
zobrazit profil Denisa Barešová
Denisa Barešová
zobrazit profil Eva Horská
Eva Horská
zobrazit profil Irena Máchová
Irena Máchová